Der lyder et stort dybt suk, da Fagligt.EU i søndags møder Ruben i Rotterdams hippe Witte-de-With kvarter.
”Jeg vil godt snakke om valget. Men hvis du spørger til Wilders eller Tyrkiet, gider jeg ikke snakke med dig”.
Den 27 årige studerende er træt af, at især Geert Wilders fylder hele dækningen af valget.Og han har noget at have det i. En undersøgelse viste for nyligt, at over 51% af dækningen af det hollandske valg drejer sig om Geert Wilders og hans frihedsparti.
Et parti, der godt nok ligger til en fremgang og kan ende med at blive det næststørste, men som samtidig ikke ligger til at få flere stemmer, end de fik for blot to valg tilbage, og ikke står til at blive hverken regerings- eller afgørende støtteparti.
”Alle journalister er optaget af Wilders. Så jeg forstår godt, hvis danskerne for eksempel tror, at hele den her valgkamp handler om Islam og at vi gerne vil ud af EU. Men det er jo ikke sandt”.
Vælgerne har ikke Islam på hjernen 
Også her bakker målinger Ruben op. Ser man på, hvad der optager hollænderne, så er det ikke Wilders forslag såsom et Koran-forbud.
Ikke engang den diplomatiske krise med Tyrkiet ser ud til at slå ud i meningsmålingerne, måske fordi alle partier står mere eller mindre samlet i den sag.I toppen over emner, der optager hollænderne, er derimod: Egenbetaling til sundhedsforsikringer, generelt social sikring samt flere penge til uddannelsessystemet.
Migrationsproblemer ligger helt nede på en niende plads. Men det ser ikke ud til at forstyrre de internationale journalister, der ligesom Fagligt.EU er på jagt efter ”den hollandske mand på gaden” op til valget. Denne jagt fører os til forstaden Portugal et par kilometer fra centrum.
I bydelen er der blandet befolkning: både lejlighedskomplekser og villaer, og både gamle-hollændere og en række tilflyttere blandt andet fra Tyrkiet.
Socialdemokraterne smeltet ned
Her møder vi Tim på 56 år, der går tur med sin hund og venter på, at hans kone bliver færdig med at handle på markedet. Han arbejder i Rotterdams store havn som ufaglært. Og han er vred. På Hollands socialdemokrater. Og han er ikke den eneste.
For mens der er meget fokus på om Wilders går et procentpoint frem eller tilbage i målingerne, så venter der et måske langt mere drastisk jordskredsvalg, når stemmerne er talt op i aften.Socialdemokraterne, der har siddet i regering med de liberale, står til at blive næsten udslettet. Fra 25 procent til 6-7 procent i de seneste målinger. Også de liberale står til massiv tilbagegang. 
I stedet brager det rød-grønne parti frem, ligesom Det Radikale Venstres søsterparti og socialistpartiet står til at få et godt valg.”Socialdemokraterne er færdige. De har ført en politik, der ikke på nogen måde har adskilt sig fra de borgerlige. De har ikke gjort nok for at skabe arbejdspladser. Og de har intet gjort for at stoppe de forværrede forhold, vi oplever på arbejdspladserne i havnen”, siger han.
Formanden for socialdemokraterne er også regeringens arbejdsminister. Han har den seneste tid presset på også i EU i forhold til en skrappere kurs mod social dumping.Men det ser indtil videre ud til at være for sent -over for vælgerne i hvert fald.
Intet Nexit
Tim mener ikke, at hollænderne over en bred kam giver EU skylden for netop de problemer, der er på arbejdsmarkedet – den har de nationale politikere:”Der kommer ikke et hollandsk Brexit. Vi brokker os. Det gør i danskere vist også?
Men når det kommer til stykket, ved vi godt, at det er hos os selv, ansvaret ligger”, siger han.