”Sund fornuft”. 
Sådan lød det i dag – måske for første gang nogensinde fra nogle af de største danske kritikere af EU-Domstolen, nemlig Dansk Folkeparti.
Baggrund er, at domstolen i afgørelsen af to sager i dag, slår fast, at det er i orden at fyre ansatte, som bærer religiøse symboler såfremt dette tager udgangspunkt i en bred personalepolitik, der dækker alle ansatte.Dermed bliver den danske højesteretsafgørelse i den såkaldte Føtex-sag fra 2005 ikke udfordret.

Der er dog en mindre krølle på halen. Virksomheder, der ønsker ikke at have religiøse beklædninger for eksempel i et supermarked, skal nemlig undersøge, om medarbejderen uden en merudgift kan flyttes til andre dele af virksomheden uden kundekontakt.
Ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg fra Institut for Menneskerettigheder forklarer til DR: 
”Det er helt nyt, at EU-Domstolen på denne måde pålægger virksomheder at yde tilpasning for religion”.
Ellers mener hun og en række andre EU-eksperter, at domstolens afgørelse er udtryk for en pragmatisk linje.
En afgørelse i en anden sag også fra i dag slår nemlig samtidig fast, at man ikke kan fyre en ansat med for eksempel tørklæde blot på baggrund af nogle løsere klager eller ønsker fra kunderne.
Det skal tage udgangspunkt i en fælles personalepolitik, som dækker alle.Fra Amnesty International og andre menneskerettighedsorganisationer lyder der dog kritik af afgørelserne.
Her ser man afgørelserne i lyset af de kommende valg i særligt Holland og Frankrig, hvor spørgsmålet om tørklæder og islam i det hele taget fylder meget.

Det største parti i Europa-Parlamentet, det kristendemokratiske EPP, har hilst afgørelserne velkommen.