De tre danske hovedorganisationer, FTF, LO og Akademikerne rejser i dag til Bruxelles sammen med arbejdsgiverne i DA.
Med sig har de en fælles erklæring med et klart budskab: EU skal respektere den danske arbejdsmarkedsmodel og danske velfærdsydelser, fx vores dagpenge-regler og børnecheck.
DA, LO, FTF og Akademikerne skal mødes med konkurrencekommissær Margrethe Vestager, spise frokost med de danske MEP’ere og mødes med den danske EU-ambassadør. Formålet er at præsentere den fælles erklæring, som fagbevægelsen og DA har skrevet under på.
”Vi oplever ofte, at der ikke er taget højde for Danmarks særlige aftalemodel, når der fremsættes forslag fra EU-kommissionen. Derfor vil vi gerne udbrede kendskabet til den danske model og sætte fokus på, at EU-direktiverne skal respektere dansk velfærd og de rettigheder, vi har på det danske arbejdsmarked”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
”Vi er meget opmærksomme på, at den fri bevægelighed skal foregå på en måde, der er retfærdig og rimelig. Ellers daler den folkelige opbakning til EU”, forklarer Bente Sorgenfrey.
Fagbevægelse og arbejdsgivere har for nylig kritiseret EU-kommissionens forslag om sociale ydelser, der vil give EU-borgere ret til at tage danske dagpenge med til udlandet i op til seks måneder.  
Fagbevægelsen mener ikke, at EU-kommissionens forslag om koordinering af sociale sikringsordninger er tilstrækkeligt til at sikre en fornuftig balance mellem rettigheder og pligter.
”Vi vil værne det danske dagpengesystem mod snyd, misbrug og uhensigtsmæssig brug. Blandt andet ved at arbejde for, at det supplerende beskæftigelseskrav opretholdes. Vi ønsker også indeksering af børnechecken og arbejder for, at det igen bliver et element i forhandlingerne”, siger Bente Sorgenfrey.
Fremme inkluderende og mobile arbejdsmarkeder
Både fagbevægelse og arbejdsgivere er meget bekymrede for den høje ledighed i mange EU-lande. Især blandt unge. I Danmark har parterne indgået en trepartsaftale om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark.
”Med vores tur til Bruxelles vil vi også gerne bidrage til at øge opmærksomheden i EU-institutionerne overfor vekseluddannelse, hvor praktik på en arbejdsplads udgør en del af uddannelsen. Det har vi gode erfaringer med i Danmark,” siger Bente Sorgenfrey.