”Lad os nu bare komme i gang”. 
Sådan sagde Kommissionens næstformand Frans Timmermans, da han i går præsenterede arbejdsprogrammet for 2017. Programmet er en oversigt over de tiltag, som Kommissionen forventer at sætte i værk til næste år, som led i dens ret til at tage initiativ til nye love og reguleringer.
Timmermans iver efter at komme i gang bundede ifølge ham selv i, at der ikke var meget nyt i arbejdsprogrammet i forhold til, hvad Kommissionsformand Juncker allerede løftede sløret for i sin State of The Union-tale den 14. september.
Men hvor Juncker i sin tale, slog fast at ”Europa ikke er socialt nok”, så er overskriften på arbejdsprogrammet ”Et Europa der beskytter, styrker og forsvarer”. Der er da også et stort fokus på blandt andet sikkerhed og forsvar.
Hovedpunkterne i arbejdsprogrammet med faglige øjne
Læser man arbejdsprogrammet med faglige øjne, er der trods den nye indpakning og fokus en række interessante initiativer på vej i 2017. 
Her en række af hovedpunkterne:
Kommission planlægger at udvide og styrke den Europæiske Fond for Strategiske investeringer ved at fordoble fondens løbetid og den finansielle kapacitet. 
Derudover vil Kommissionen forsætte arbejdet med at bekæmpe ungdomsarbejdsløshed ved at sikre at arbejdsløse eller færdiguddannede unge hurtigere ender i beskæftigelse, praktik eller uddannelsesforløb. 
Samtidig vil New Skills Agenda’en blive prioriteret i 2017 med forslag om modernisering af uddannelser, øge kvaliteten af lærlingeuddannelser og lærlinges mobilitet i EU
Kommissionen vil til næste år også som ventet præsentere en søjle af sociale rettigheder. Forslaget vil blive fulgt af andre initiativer, blandt andet på ligestillingsområdet.
Samtidig vil Kommissionen evaluere Stabilitets- og Vækstpagten. Om det vil føre til en mere lempelig styring er svært at vurdere på nuværende tidspunkt. 
Kommissionen vil også arbejde for at konkludere forhandlingerne om TTIP-aftalen med USA’s nye administration. 
Endelig vil Kommissionen undersøge mulighederne for yderligere tiltag til at forstærke beskyttelsen af whistleblowere i EU-lovgivning.   
Det vil Kommissionen ikke lave
Arbejdsprogrammet består af i alt 21 hovedinitiativer. 
Men mindst lige så interessant er det store fokus under dagens lancering på, hvad Kommissionen har fravalgt. Hvad den ikke vil lave til næste år. 
Som en del af sin såkaldte Bedre Regulerings dagsorden lægges der således op til en markant udlugning i både lovforslag, retsakter og regler. 
På arbejdsmiljøområdet skal man da også spejde efter tiltag i dagens fremlagte program. 
Desuden er nogle af de ellers oplagte store arbejdsbyrder helt udeladt – ikke mindst Brexit. Ligesom handelsafsnittet ikke medtænker det limbo, som hele EU’s handelspolitik pt. befinder sig i.
Blandet faglig modtagelse
På pressemødet var det småt med spørgsmål. De fleste journalister var mest optaget af CETA-aftalen og Kommissionens planer for mere cirkulær økonomi.
Og da medlemmerne af Europa-Parlamentet skulle debattere det fremlagte program, gik det meste af taletiden med at medlemmerne kritiserede, at de først havde fået programmet stukket i hånden et par minutter tidligere. 
En række medlemmer – særligt fra den socialdemokratiske gruppe – efterlyste mere konkrete og håndfaste initiativbeskrivelser, når det gælder den sociale søjle, samt et større fokus på investeringer
I en kommentar til arbejdsprogrammet giver Den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS, blandede karakterer. Der er ros til Kommissionen for dens fokus på den sociale søjle, kampen mod ungdomsarbejdsløshed og behovet for at evaluere Stabilitets- og Vækstpagten. 
Til gengæld efterspørges en mere direkte inddragelse af arbejdsmarkedets parter, ligesom en egentlig industripolitik for EU er savnet. EFS undrer sig også over, hvorfor Brexit ikke er en del af programmet.
Næste skridt
I de kommende uger vil Kommissionen arbejde sammen med Europa-Parlamentet og Rådet for at nå frem til en aftale mellem de tre formænd om en fælles erklæring, der fastsætter de overordnede mål og prioriteter for 2017.
Dette er en ny fælles forpligtelse i henhold til den inter-institutionelle aftale om bedre lovgivning, der blev underskrevet den 13. april 2016.
Dagens arbejdsprogram danner grundlag for dette.
FAKTA: