I sidste uge drog EU-chefforhandler Bercero og en række embedsfolk til New York for at forhandle videre med amerikanerne om en mulig handelsaftale, den såkaldte TTIP. 
Under de 14 foregående runder har det mere været reglen end undtagelsen, at der er blevet lækket fra disse forhandlinger eller at de har resulteret i store avisoverskrifter eller demonstrationer. 
Men denne gang var der ret stille om forhandlingerne. Det afspejler nok mere end noget andet, at forventninger om, at der skulle lande en aftale i år, er sænket markant og at de store slagsmål såsom spørgsmålet om offentlige investeringer og investeringsbeskyttelse ikke fyldte i denne forhandlingsrunde.
Amerikansk valg sætter prop i forhandlinger
Allerede den 23. september meldte EU’s Handelskommissær Cecilia Malmström ud, at det bliver tæt på umuligt at lande en aftale på denne side af et amerikansk valg. Hun slog samtidig fast, at det derefter kan tage et godt stykke tid, før den nye amerikanske administration er klar til at forhandle videre (læs mere 
Og i fredags fulgte den amerikanske chefforhandler Dan Mullaney trop ved at holde sig til at sige, at USA ”fortsat er fuldt engagerede i at bringe forhandlingerne videre fremad” . Ingen ord om den oprindelige ambition om at lukke en aftale under Obama.
Fremdrift på en række områder
I alt tyve arbejdsgrupper sad bøjede over forhandlingsteksterne i sidste uge i New York. Der var på forhånd fravalgt en række områder, så de fokuserede dels på en række udvalgte spørgsmål om markedsadgang og dels på en række spørgsmål om handelsregulering.
Ifølge flere medier er der på markedsadgangsområdet intet nyt om offentlige udbud. Amerikanerne er stadig ikke åbne for at løsne op her og give europæiske virksomheder mere adgang. Der er ikke forhandlet noget nyt frem.
Til gengæld er der fremskridt på området for ”rules of orgin” – altså hvor stor en del af et produkt, som skal være produceret i henholdsvis USA og EU for at blive del af aftalen. Dette spørgsmål er ikke løst, men amerikanske forhandlere siger, at der er sket markante fremskridt.
Når det gælder handelsregulering er der også fremskridt at spore. Det meget politiske spørgsmål om investeringsbeskyttelse kom man som ventet ikke videre med. Amerikanerne afviser fortsat den model, som EU efter folkelig og politisk modstand på egen hjemmebane i Europa til den oprindelige model, har forelagt amerikanerne. 
Til gengæld har der været drøftelser inden for: regulatory coherence, technical barriers to trade, plants og animals health (SPS). Særligt fremhæves fra flere steder, at kapitlet om technical barriers to trade skulle have været bragt et godt stykke videre gennem forhandlingerne.
Desuden har der været forhandlinger inden for disse sektorer: cars, pharmaceuticals, chemicals, cosmetics, ICT, pesticide, engineering, medical devices og textiles.
Bercero fremhævede fredag efter forhandlingsrunden, at der særligt er fremdrift i forhold til pharma og medicinsk udstyr.
Værd at bemærke er dog de mange sektorer, som også tænkes at indgå som en del af aftalen, hvor der slet ikke har været forhandlet i denne runde og dermed ikke er sket fremdrift.
Ikke datoer på næste forhandlinger
Fra flere medier meldes der, at forhandlingerne nu er så fremskredne, at der ligger sammenskrevne tekster på stort set alle områder. Sammenskrevne tekster er dog udelukkende papirer, hvor EU’s holdninger og ønsker er skrevet op overfor amerikanernes i samme tekst – ikke papirer, hvor uenigheder er forhandlet væk.
Hvornår de næste skridt i den retning kan tages, er stadig uklart. Hverken amerikanerne eller EU kan sige, hvornår den næste forhandlingsrunde vil finde sted. 
På europæiske side vil TTIP være et punkt på mødet mellem stats- og regeringslederne i Det Europæiske Råd den 20-21. oktober og på et formelt møde mellem EU-handelsministrene i Ministerrådet den 11. november.