Det er ærgerligt både for os i Danmark og for Storbritannien, at briterne har valgt at forlade EU.
Vismændene har regnet sig frem til, at det vil koste 14.000 danske arbejdspladser. Det er usikre tal, og vi må selvfølgelig gøre en indsats for at rette op på.
Det store problem for briterne er, hvad langt de fleste økonomer vurderer, at det vil have endog meget store konsekvenser for økonomien og dermed beskæftigelsen.
Det er særlig ærgerligt for de britiske arbejdere. De fleste arbejdstagerrettigheder i England er rent faktisk sikret af EU-regler, og det bliver en stor udfordring for vores kammerater i britisk fagbevægelse, TUC, at skulle stå uden den hjælp de får fra EU.
Jeg vil derfor opfordre til, at man i de forhandlinger, der nu skal indledes med England, rækker hånden ud og ikke forfalder til en ”nu kan I sejle jeres egen sø” holdning. Det bliver de mest udsatte i det britiske samfund, der kommer til at betale prisen for den holdning.
Vi frygter, at nej’et vil kaste EU ud i stor usikkerhed og med en periode, hvor man i høj grad bliver handlingslammet. Vi må lære af det her og tage den folkelige skepsis alvorligt.
Vi må også gøre op med nogle af de problemer, der har skabt utilfredsheden med EU. Måske er vi gået for hurtigt frem?
EU er et fantastisk projekt der kan skabe vækst og øget velstand. EU bidrager også til stabilitet og fred i Europa. Der er med andre ord meget godt at sige om EU. Men det er vigtigt ikke at forivre sig – vi skal have befolkningerne med på ideen.
Jeg tror, at de fleste europæere vil have et EU, der er et handels- og økonomisk samarbejde, og som også skaber fælles løsninger, hvor det er påkrævet. Men der er meget der tyder på, at folk ikke ønsker et EU, der blander sig i alt mellem himmel og jord.
Det har været en meget stor udfordring at bevæge EU fra at være et økonomisk projekt til at være et politisk. Det sidste har der ikke været stort held med, hvis det ikke er det, som befolkningerne ønsker.
En af de ting Cameron fik forhandlet hjem var fx ift. velfærdsydelser. Her har vi også fra dansk fagbevægelses side peget på nødvendigheden af at se på, hvad der er ret og rimeligt.
Hvis vores dagpengesystem kommer under pres, eller folk oplever, at det kan være lukrativt at få danske børnepenge i lande med lavere omkostningsniveau – ja så er det svært at bevare opbakningen.
Og vi stikker os selv blår i øjnene, hvis vi tror, at med briterne exit, så er vejen banet for at gå endnu hurtigere frem mod øget integration i EU. Der er stor folkelig skepsis i mange EU-lande. Ikke mindst blandt lønmodtagerne. Derfor er tiden inde til at se på, hvordan EU kan blive set som en motor og drivkraft i skabelsen af vækst og gode arbejdspladser i Europa.
Der må gøres en ekstra indsats nu for at vise, at EU ikke er et elitært projekt, men rent faktisk kan levere til gavn for almindelige mennesker.