På den Bornholmske vækstvirksomhed Beck Pack Systems er der systematisk fokus på uddannelse, arbejdsmiljø og innovation. Når der introduceres nye maskiner eller forandringer, bliver medarbejderne konsekvent inddraget og hørt, så kvaliteten sikres til gavn for alle parter. 
Uddannelse og kurser med fuld løn prioriteres højt, så virksomheden får ny viden og dygtigere medarbejdere i produktionen og udvikling af nye metoder.
Og det har givet resultater på bundlinjen: Virksomheden har vendt et underskud til et overskud på 55 mio. kr.
Det forklarede Peter Vesløv, direktør i Beck Pack Systems, og Bo Folkmann, tillidsrepræsentant samme sted, ved en velbesøgt vækstdebat på Folkemødets anden dag i Folkets Hus i Allinge på Bornholm. 
Lad os lære af virksomheder som Beck Pack systems, så vi sammen skaber vækst og innovation mere intelligent, lyder budskabet fra fagbevægelsen, der med en ny rapport og en række forslag i hånden opfordrer regeringen og politikerne til at skabe en ny vækstpolitik i samarbejde med fagbevægelse og arbejdsgivere med fokus på bl.a. medarbejderdreven innovation.
”Vi bør i højere grad støtte innovation og forandringer på virksomhederne i samarbejde med de ansatte og tillidsfolk på virksomhederne”, sagde Nana Højlund, næstformand i LO, i debatten.

FTF: Lad os skabe nye vækstfora
FTF-formand Bente Sorgenfrey peger på, at der er brug for at politikerne i samarbejde med parterne i ly af trepartsforhandlingerne laver en samlet strategi for digitalisering og desuden dropper nedskæringerne på uddannelse og forskning. Regeringen vil med omprioriteringsbidraget spare 8,6 mia. kr. fra 2016 til 2019 på uddannelsesområdet. 
Desuden fremhævede Bente Sorgenfrey et nyt forslag fra FTF og Danske Regioner.
"Vi foreslår sammen, at de mange gode indsatser inden for uddannelse, arbejdsmarked og erhvervsudvikling skal koordineres bedre og samles i hver region – fx i de regionale vækstfora", sagde Bente Sorgenfrey og henviser til forslaget her.
DI bakker op
Arbejdsgiverne i DI bakker op om, at erhvervsstøtten skal målrettes boblerne og de gode virksomheder, og understreger, at medarbejderne er nøglen til vækst. 
"Vi bruger en masse milliarder på erhvervsstøtte og andre ting, som vi ikke rigtig ved om virker. Det kan vi gøre på en meget smartere måde. Og ja, jeg kan bakke 100 procent op om, at medarbejdere er nøglen til vækst", sagde Steen Nielsen, underdirektør i DI.
Ny rapport: Medarbejderdreven innovation virker
Hovedorganisationerne LO, FTF og Akademikerne vil gerne være med til at uddanne tillidsfolk og ansatte i at skabe vækst og innovation. Det skal bl.a. ske via uddannelse og fx et digitalt værktøj til bl.a. smartphones.
I forbindelse med fagbevægelsens udspil offentliggøres en den nye rapport fra Teknologisk Institut og CEVEA, der kortlægger de mest succesfulde vækstvirksomheder. Det er især virksomheder, der har en klar strategi for innovation, uddannelse, trivsel og samarbejde med de ansatte, der skaber vækst og job, viser rapporten. De gode virksomheder har – uanset størrelse og type – 16 procent højere produktivitet og eksporterer væsentlig mere.
”Det er karakteristisk for de gode virksomheder, at de har en forankret strategi, at de skaber job, tager uddannelsesansvar, satser på bæredygtighed og har fokus på medarbejderinddragelse og trivsel”, sagde Hanne Shapiro, innovationschef i Teknologisk Institut, der er den ene af de to forfattere til rapporten, under dagens debat.
Fagbevægelsen vil uddanne TR og ansatte
Det vil således have stor betydning for dansk vækst, hvis flere virksomheder flyttes op i superligaen, og det budskab tager fagbevægelsen nu med videre til politikerne. Men fagbevægelsen vil nu også selv gå foran og skabe grundlaget og den nødvendige viden for mere medarbejderdreven innovation.
”Vi vil gerne invitere arbejdsgiverne til i et samarbejde at skabe et nyt dialogværktøj, fx en app til smartphones, som tillids- og medarbejderrepræsentanter kan bruge i dagligdagen. Der er brug for at skabe en mere effektiv håndtering af innovation og forandringer”, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.