I kølvandet på Panama Papers-afsløringerne kunne EU-Kommissionen denne uge præsentere sit udspil til at bekæmpe skattely. Store firmaer skal fremover offentliggøre afgørende skattetal for hvert EU-land, de opererer i, og visse lande, der opfattes som skattely. 
Men udspillet, der dog først skal vedtages i EU-Parlamentet og Ministerrådet, er ikke nok, mener den Europæiske Faglige Sammenslutning (EFS). I et brev til Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, kritiserer EFS en tidligere lækket udgave af forslaget:
"Vi opfordrer til ikke blot at offentliggøre oplysninger inden for EU (…), men til rent faktisk at offentliggøre skatteoplysninger i alle lande. Kun på den måde vil forslaget give reel gennemsigtighed i forhold til multinationale selskabers overskud og skatteudgifter," skriver EFS.

Forslaget har også fået en blandet modtagelse af blandt andet den britiske avis The Guardians finansreporter Simon Bowers og i udviklingsorganisationen IBIS, der begge kritiserer det for ikke at være vidtgående nok. Tallene, som firmaerne skal offentliggøre, er årets omsætning i landet, overskuddet før skat, betalt skat, skattegæld, samlet indtjening og antal ansatte.
Vanskeligt at stemple større lande som skattely
Ifølge EU-Kommissionen skal firmaer ikke kun offentliggøre deres oplysninger i EU-lande, men også lande, "der ikke lever op til ordentlige standarder for skattepolitik". Disse lande vil komme på en slags skattelyliste, men hvilke lande, der kommer på skattelylisten, er ikke nærmere specificeret.

Da skattelylisten bliver lavet efter internationale kriterier, vurderer IBIS, at det vil blive "vanskeligt at sætte større lande, der også fungerer som skattely, på listen, som for eksempel USA, Schweiz, Hong Kong og Singapore."

På grund af dette hul i skatteoplysningerne vil "multinationale selskaber fortsat kunne flytte deres overskud ud af EU, mens borgerne holdes i uvidenhed," skriver EFS i brevet til Juncker. I brevet gør de Juncker opmærksom på, at skattely koster EU over 500 milliarder kroner i tabte skatteindtægter årligt.
Op imod 90 procent af multinationale selskaber ikke omfattet af regler
EU-Kommissionen har sat en grænse, så kun virksomheder med en årlig omsætning på over 5,6 milliarder kroner skal offentliggøre deres skatteoplysninger. Det vil ifølge OECD’s skøn udelukke mellem 85 og 90 procent af alle multinationale selskaber.
EFS mener, at en lavere grænse ville være gavnlig, da "den kunne give flere data om multinationale selskabers aktiviteter".
Jonathan Hill, kommissær for finansiel stabilitet, forklarer i forbindelse med udspillet, at grænsen vil omfatte omkring 6500 virksomheder. De står til gengæld samlet for cirka 90 procent af multinationale selskabers indtægter. I Danmark vil det betyde, at de fleste C20-virksomheder skal offentliggøre deres skatteoplysninger i de lande, der er omfattet af reglerne.