En delegation fra med repræsentanter for arbejdsmarkedet parter i Tunesien har i dag besøgt FTF. De to organisationer, Tunisian General Labour og arbejdsgiverorganisationen UTICA, besøger Danmark i denne uge for at studere den danske model og hvordan man i praksis strukturerer den sociale dialog.
Foruden lønmodtager- og arbejdsgiverparterne består delegationen bl.a. også af Tunesiens socialminister og statsministerens rådgiver. Delegationen skal i løbet af ugen bl.a. også mødes med LO’s formand og med udenrigsminister Kristian Jensen.

I FTF hørte delegationen især om den danske flexicurity-model. Der var stor spørgelyst i delegationen, som især var optagede af spørgsmålet om jobsikkerhed. Spørgsmålene lød bl.a.: Er fleksibilitet på arbejdsmarkedet for høj en pris at betale for arbejdsløshedsunderstøttelse? Er det i orden, at man skal være villig til at skifte job? Er det svært at få job, når man bliver ældre? Delegationen var også optagede af. hvordan den sociale sikkerhed virker: Bliver man doven af at få dagpenge?
Medlemmernes af delegationen var generelt meget positive overfor den danske flexicurity-model.
Nobels Fredspris
De to arbejdsmarkedsparter i Tunesien blev sidste år, sammen med to tunesiske græsrodsorganisationer, tildelt Nobels Fredspris for samarbejde og kompromis i forbindelse med revolutionen i 2011, Det arabiske forår. De fire parter udgør tilsammen den tunesiske demokratibevægelse Tunisian National Dialogue Quartet (Dialogkvartetten).

Bevægelsen blev oprettet i 2013, og spillede en vigtig rolle i at opbygge demokrati i Tunesien i kølvandet på Jasminrevolutionen i 2011, som var startskuddet på en række demonstrationer i den arabiske verden og førte til store demonstrationer i flere arabiske lande. Kvartetten blev oprettet, fordi demokratiprocessen i Tunesien var ved at bryde sammen i 2013.
Ifølge Nobel-komiteen stod Dialogkvartetten bag en fredelig politisk proces på et tidspunkt, hvor landet var tæt på borgerkrig.
Lønstigning for millioner
På sit flotte CV har de to tunesiske arbejdsmarkedsparter også en trepartsaftale af format: Parterne har sammen med den tunesiske regering aftalt en lønstigning på hele seks procent for halvanden million ansatte i den private sektor. Aftalen gælder med tilbagevirkende kraft.

Forhandlingerne var undervejs tæt på at bryde sammen. Arbejdsgiverne afviste i lang tid kravet om lønstigninger med henvisning til, at arbejdsmarkedet har været stærkt presset siden starten på det arabiske forår. Ikke mindst har mange investorer trukket sig ud af landet.
Truslen om en generalstrejke var med til at få arbejdsgiverne til forhandlingsbordet, men regeringen spillede også en aktiv rolle.
Sidste år blev der indgået aftaler for det offentlige arbejdsmarked i Tunesien – også via trepartsforhandlinger.