Storbritannien begår en stor fejl, hvis premierminister David Cameron gør deregulering af regler for arbejdsmarkedet til et topemne i forhandlingerne om reformer i EU og Storbritanniens fortsatte medlemskab af EU. Briterne støtter et fortsat medlemskab af et EU, der hjælper dem med at få anstændige lønninger og arbejdsbetingelser, skriver lederen af den britiske fagbevægelse TUC, Frances O’Grady, i Financial Times.
En meningsmåling dagen efter det britiske valg, der sikrede de konservative regeringsmagten i de kommende fem år, viser, at briterne støtter EU, hvis det gør mere for at hjælpe lønmodtagerne. Frances O’Grady finder, at det derfor vil være stik imod de britiske lønmodtageres interesser og også et fortsat EU-medlemskab, hvis regeringen bringer retten til betalt ferie, hvileperioder, mødres orlov og fair forhold for vikarer og deltidsansatte ind i forhandlingerne for at få regler afskaffet. Det er ikke på den måde, man skaffer stemmer for EU-medlemskabet, mener TUC-lederen.
Hun peger på, at en kommende afstemning om Storbritanniens EU-medlemskab bliver et tæt løb mellem tilhængere og modstandere. En afstemning bliver svær at vinde for tilhængerne, hvis det bliver et ”kapløb mod bunden”.
TUC er for fortsat EU-medlemskab af et socialt Europa, der respekterer lønmodtagernes rettigheder. Men hvis de almindelige borgere føler, at forhandlingen om reformer drejer sig om at gøre livet vanskeligere for lønmodtagere, så bliver støtten til at blive i Europa ramt som af en hjerneblødning.
Frances O’Grady husker, hvordan den tidligere formand for EU-Kommissionen Jacques Delors fik vendt briternes negative holdning til EU ved at anbefale et indre marked i EU, hvor lønmodtagerne havde rettigheder, så de kunne sikre sig en fair del af gevinsterne.
Behov for ny forståelse
TUC-lederen er enig med erhvervslivet i, at mangel på investeringer og også lav produktivitet er et problem for den britiske økonomi. Men man styrker ikke produktiviteten ved at fjerne et direktiv om arbejdstid eller rettighederne for vikarer. O’Grady peger også på, at mange talte om, at den nyindførte britiske garanterede minimumsløn ville koste arbejdspladser. Men alle undersøgelser viser, at de tog fejl.
I stedet for deregulering er vejen frem flere investeringer og veluddannede og motiverede lønmodtagere.
Vi vil stå meget bedre rustet til at tackle de udfordringer inden for EU end udenfor, skriver Frances O’Grady.
Fagbevægelsen finder, at Europa er bedst, når fællesskabet arbejder både erhvervslivets og lønmodtagernes interesser.
Det er tiden for at forny den handel og udvikle en fælles forståelse for det 21. århundrede med anstændige job, stærke rettigheder og med lønmodtagernes stemme i centrum, mener Frances O’Grady.


Kilde: fagligt.eu