Med lovforslaget samles alle regler om ansættelsesklausuler i én lov, og loven kommer til at gælde alle lønmodtagere og ansættelsesforhold. Klausulerne må maksimalt vare 12 måneder, efter at lønmodtageren har fratrådt sin stilling, og kan først gøres gældende efter 6 måneders ansættelse.
Jobklausulloven foreslås ophævet, og nye aftaler om jobklausuler forbydes.

Den nye lov giver fortsat virksomhederne mulighed for at bruge ansættelsesklausuler som konkurrence- og kundeklausuler – samt kombinerede klausuler – men betingelserne for at bruge klausulerne og kompensationsreglerne bliver justeret, så der fremover motives til at vælge kortvarige ansættelsesklausuler.

Og det skal desværre nok komme til at ske, vurderer FTF og Akademikerne, som samtidig beklager konsekvenserne heraf. Lovforslaget gør det nemlig billigere for virksomhederne at anvende konkurrenceklausuler med en varighed på op til 6 måneder end efter de nugældende regler i funktionærloven. Lønmodtagere vil således modtage en engangsbetaling på 80 pct. af en månedsløn, og herefter 16 pct. af en månedsløn i hver måned ansættelsesklausulen gøres gældende. En så lav kompensation vil ikke få arbejdsgiveren til at holde igen med brugen af ansættelsesklausuler.
I de senere år har samfundsforskningen ellers påvist, at brugen af konkurrencebegrænsende ansættelsesklausuler påvirker mobiliteten på arbejdsmarkedet negativt, hæmmer videndeling og lægger en dæmper på innovation og iværksætteri. Ansættelsesklausuler har store konsekvenser for den enkelte lønmodtager og koster samtidig samfundet dyrt. Dette er bl.a. også påpeget af Produktivitetskommissionen i Analyserapport 2 fra august 2013.


Lovforslaget udmønter i øvrigt en del af den politiske aftale om en Vækstpakke fra juni 2014, hvor et bredt politisk flertal besluttede, at brugen af ansættelsesklausuler skal begrænses.
Andre steder er man også optaget af ansættelsesklausulernes negative virkninger. I EU behandles i øjeblikket et direktiv om harmonisering af beskyttelsesreglerne for forretningshemmeligheder, og i Norge fremsatte den norske regering den 27. marts 2015 et lovforslag, som har til formål at begrænse brugen af unødvendige konkurrencebegrænsende aftaler, som hindrer fri mobilitet i samfundet og den enkelte lønmodtagers frihed til at søge nyt arbejde. Det norske forslag, som i givet fald skal reguleres i arbejdsmiljøloven, lægger bl.a. op til ret til fuld løn i kompensation i den periode en konkurrenceklausul gælder. Kompensationspligten begrundes med, at den vil få arbejdsgiveren til at vurdere behovet, og dermed bidrage til, at klausulerne kun bruges i de tilfælde, hvor det er nødvendigt.
Set i forhold til det norske lovforslag er det danske lovforslag på de centrale punkter alt for uambitiøst, og det er meget beklageligt, at regeringen ikke tager skridtet fuldt ud  og sætter en effektiv stopper for brugen af ansættelsesklausuler.
FTF følger Folketingets behandling af lovforslaget.