Syv ud af ti unge i græsk region er arbejdsløse, mens det kun var knap fire ud af 100 i Øvre Bayern i Tyskland. De unge har kun minimale chance for at få job i en række af regionerne i EU, mens arbejdsløshed er næsten ukendt i andre.
I fem egne i Grækenland og Spanien kunne over 60 procent af de 15-24-årige ikke finde noget job i 2014. Værst var det i Ipeiros i Grækenland, hvor de unges arbejdsløshed var oppe på hele 69,8 procent. I en spansk region nåede den 67,5 procent.

EU kæmper med at få de unge i arbejde eller uddannelse. Vejen er imidlertid lang, før problemerne er løst. I 10 regioner var arbejdsløsheden sidste år på over 57 procent for de unge. Af dem lå fire i Spanien og Grækenland, mens de sidste to var i Italien, viser en ny opgørelse fra Eurostat. Netop de tre lande er dem, der længe har haft den højeste ledighed.
Anderledes er det i andre dele af EU og især i store dele af Tyskland, hvor der er mangel på arbejdskraft, og de unge også finder et arbejde. I Øvre Bayern var de unges arbejdsløshed sidste år på blot 3,7 procent. I mindst 11 regioner i EU-landene er arbejdsløsheden på under 7,5 procent. Af dem lå de ti i Tyskland, mens Tyrol i Østrig kom med i kredsen med en ungdomsarbejdsløshed på 6,0 procent.
Den generelle arbejdsløshed er i bund i en række tyske regioner. 10 af de 11 regioner med lavest arbejdsløshed er tyske. Bedst klarer Øvre Bayern sig, men det går lige så godt i Prag-regionen i Tjekkiet. Begge steder er arbejdsløsheden på 2,5 procent.
Splittede lande med store forskelle i arbejdsløshed
Hvor stor forskellen på arbejdsløsheden er i EU understreges af, at hver femte har en arbejdsløshed på under fem procent, mens den er på mellem 34,8 procent og 27,3 procent i de ti regioner, der har den højeste ledighed. Seks af dem er spanske, mens de øvrige fire er græske.
Den forskellige udvikling i arbejdsløsheden viser sig også inden for landene, hvor der er stor forskel på, hvor galt det står til i de forskellige dele af landene. Lande, der har interne problemer med regionale stridigheder har typisk også stor forskel på arbejdsløsheden i regionerne. Det gælder ikke mindst Italien, hvor den nordlige del har et stærkt løsrivelsesparti og en arbejdsløshed, der er nede på 4,4 procent i det delvist tysktalende Bolzano/Bozen, mens den er oppe på 23,4 procent i Kalabrien i syd.
I Spanien er arbejdsløsheden på 15,7 procent i Navarra i nord, mens Andalusien som nævnt har den højeste ledighed blandt alle regioner i EU med 34,8 procent uden arbejde.
I Belgien, hvor der bestandig er konflikt mellem det hollandstalende Flandern i nord og det fransktalende Vallonien, har ingen af de fem regioner i Flandern en arbejdsløshed på over 6,1 procent, mens ingen region i Vallonien har en arbejdsløshed på under 8,5 procent. Arbejdsløsheden i Bruxelles er til gengæld oppe på 18,3 procent, mens den er på 5,1 procent i flamske Antwerpen.
I Tjekkiet er arbejdsløsheden generelt lav og kommer i regionerne ikke op på over 8,7 procent. Men Prag adskiller sig alligevel fra de øvrige regioner med sine 2,5 procent arbejdsløse, idet den region med næst færrest arbejdsløse er oppe på 5,1 procent.
I Norden, hvor landene er kendt for en udbygget regionalpolitik, er forskellene mindre. I Danmark spænder ledigheden fra 7,1 procent i Københavnsområdet til 6,1 i Midtjylland. Selv om Sverige og Finland ligesom Italien strækker sig langt fra nord til syd, har landene ikke samme problemer. Arbejdsløsheden er i Sydsverige oppe på 10,0 procent og nede på 7,1 procent i Stockholm-regionen – altså en forskel på under tre procentpoint.
I Finland er spændet tilsvarende fra 10 procent til 7,3 procent mellem regionerne med flest og færrest ledige.
Kilde: fagligt.eu