Den tyske koalitionsregering lægger op til en ny debat om mindstelønnen, der i dag har eksisteret i 100 dage. På et møde om to uger ventes Angela Merkel og hendes parti, CDU, sammen med det bayerske søsterparti, CSU, at foreslå, at svage grupper på arbejdsmarkedet ikke bliver sikret en løn på mindst 8,50 euro i timen (63 kroner). Debatten før mødet er allerede i fuld gang, og hos koalitionspartneren SPD afviser både formanden, økonomiminister Sigmar Gabriel, og arbejdsminister Andrea Nahles at ændre på minimumslønnen, som de begge betegner som en succes.
Andrea Nahles erkender, at der er problemer, fordi EU-Kommissionen og flere lande har sat spørgsmålstegn ved, om udlændinge skal følge minimumslønnen. Som tidligere omtalt på fagligt.eu er spørgsmålet, om udenlandske vognmænd skal betale deres chauffører den tyske minimumsløn, når de udfører transporter i Tyskland. Regeringen har opgivet et krav om, at også chauffører, der kører gennem Tyskland, skal have mindst 8,50 euro i timen. Men regeringen fastholder, at kravet gælder, hvis de læsser af og på i Tyskland i konkurrence med tyske vognmænd.
Andrea Nahles siger ifølge EurActiv Germany, at regeringen holder fast ved princippet om, at der skal betales tyske lønninger, når der arbejdes i Tyskland. Hun er tilfreds med, at den franske regering også står fast på det princip. Derimod er hun imod, at der generelt pilles ved mindstelønnen, så der kan blive undtagelser for små og mellemstore virksomheder og folk, der arbejder i de mere eller mindre beskyttede job under de såkaldte mini-job-ordninger, der har bredt sig under krisen.
Vi har øget indkomsten for den arbejdende del af befolkningen. Omkring 50.000 mennesker behøver nu ikke at supplere deres indkomst med (betalinger fra) Hartz IV (de generelle reformer på arbejdsmarkedet, som den tidligere koalitionsregering indførte i 00’erne med øget fleksibilitet på arbejdsmarkedet og en vis understøttelse), siger Andrea Nahles.
Økonomimister Sigmar Gabriel siger ifølge den tyske faglige landsorganisation DGB’s hjemmeside, at regeringen ikke vil ændre minimumslønnen – og heller ikke i forhold til minijob.
Arbejdsministeren i Bayern, Emilia Müller, støtter derimod krav fra arbejdsgivere om, at der ikke skal være en omfattende dokumentation for, hvor mange timer folk på minijob arbejder – og dermed heller ikke større kontrol med lønnen.
Minijob kan blive til normale job
Medlem af DGB’s ledelse Annelie Buntenbach siger til landsorganisationens hjemmeside, at arbejdsløsheden falder, og at der er blevet 76.000 flere forsikrede. Hun mener, at minimumslønnen skal bevares, men at det må sikres, at den bliver fulgt. Kontrollen skal forstærkes. Buntenbach driller kansler Merkel med, at tal fra kanslerens valgkreds, Vorpommern-Rügen, viser, at stadigt flere arbejdsgivere ikke betaler minimumslønnen i delstaten.
Lederen af Institut for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsforskning, UAB, Joachim Möller, finder ligesom fagbevægelsen ikke, at minimumslønnen har givet problemer for erhvervslivet. Han afviser ikke, at der er blevet færre minijobs, fordi de ansatte skal have en højere løn. Men det kan også være, at folk i stedet for minijob er kommet over i almindelige job, siger han til Der Spiegel.
I den tyske debat indgår også, om der skal indføres europæiske ordninger med rammer for en minimumsløn. Den debat er også i gang i den europæiske fagbevægelse, hvor en stor del af fagbevægelserne ønsker rammer. I den nordiske modstand mod en minimumsløn har et af argumenterne altid været, at man ikke ønsker, at lønforhandlinger indgår i politiske spil og bliver elementer i politiske forlig – og dermed en frygt for den politiske debat, der nu kører i Tyskland.
Minimiumsløn helt ned til 0,01 dollar i timen
Som omtalt på fagligt.eu i går er minimumslønninger vidt forskellige i EU. På verdensplan er de dog endnu mere forskellige, hvor selv de laveste i Europa er toplønninger.
Hvor minimumslønnen er 8,5 euro (11,3 dollar) i timen i Tyskland, er den blot på 0,5 dollar i Afghanistan, 0,09 dollar i Bangladesh, 0,7 dollar i Armenien, 0,23 dollar i Botswana, 0,5 i El Salvador, 0,31 dollar i Georgien, 0,25 dollar i Kenya, 0,19 i Malawi, 0,47 i Pakistan, 0,72 på Filippinerne, 1,08 i Rusland, 0,64 i Tunis, og blot 0,01 dollar i Uganda.
Kilde: fagligt.eu