De europæiske arbejdsmarkeder møder ny kritik i de rapporter, som den økonomiske samarbejds- og udviklingsorganisation OECD for tiden sender ud. Helt i takt med EU-Kommissionens oplæg under den europæiske styring, det europæiske semester, finder OECD, at Frankrig må øge tempoet i den proces med reformer, landets socialistledere regering er i gang med. Reformer på arbejdsmarkedet må have topprioritet, finder OECD.

Samarbejds- og udviklingsorganisationen i Paris er i gang med at gennemgå landes økonomiske forhold og sætter tilsyneladende arbejdsmarkederne i centrum. Også Polen bliver kritiseret for udviklingen. Det gælder især forholdene for kvinder, der efter OECD’s opfattelse forlader arbejdsmarkedet for tidligt. Der er simpelt hen for få muligheder for at kombinere arbejds- og familielivet i Polen og herunder for få muligheder for at få børn passet.
Det betyder også, at kvinderne ikke opnår samme pension som mændene, fordi de er kortere på arbejdsmarkedet.
Generelt er beskæftigelsen for 55-64-årige polakker blot på 41 procent mod gennemsnittet i OECD på 55 procent. For de 65-69-årige er procenten nede på 9 mod knap 20 i OECD.
Arbejdsmiljøet møder også kritik, hvor Polen efter OECD’s opfattelse gør for lidt ved det præventive, så arbejdsulykker og skader bliver undgået. Arbejdsgiverne må gøre mere for at styrke arbejdsmiljøet.
Den sociale dialog må udvikles, så den bliver ledetråden for udviklingen, mener OECD, der også vil have en større satsning på den aktive arbejdsmarkedspolitik.
Frankrig slår ind på erhvervsvenlig kurs
OECD’s generaldirektør, Angel Gurria, præsenterede rapporten om Frankrig på et møde i Paris med også den franske finansminister, Michel Sapin. Hun understregede, at der var et økonomisk opsving på vej, og at regeringen havde gjort en indsats, men arbejdsløsheden stadig var høj. De offentlige finanser forblev svage med kroniske underskud og en stigende offentlig gæld.
Angela Gurria anbefalede en større fleksibilitet på arbejdsmarkedet, hvor det blev lettere at fyre folk ved blandt andet at gøre procedurerne i det franske arbejdsretssystem lettere.
Erhvervslivets forhold skulle efter generaldirektørens mening også lettes, mens konkurrencen skulle øget.
Udmeldingen kommer, netop som den franske regering er i gang med at presse reformer gennem det politiske system, hvor også senatet ønsker, at reformerne går længere end dem, regeringen lægger op til. En ændring af det arbejdsretlige system er med blandt reformerne, der betyder, at lønmodtagerne får vanskeligere ved at føre sager mod uberettigede fyringer.
Præsident Francois Hollande sagde langfredag, at regeringen vil arbejde videre med forslag og herunder give skatteincitamenter, så virksomheder investerer i produktionen og små og mellemstore virksomheder får lettere ved at skaffe sig lån.
Vi gennemfører ikke reformer for virksomhederne. Vi støtter virksomheder, så de investerer, sagde Francois Hollande på et politisk møde i Paris.

Kilde: fagligt.eu