De offentligt ansatte i administrationen har været ofre under krisen, hvor hele 18 EU-lande skar ned på antallet af ansatte mellem 2008 og 2013. Netto forsvandt hele 800.000 job, viser en undersøgelse fra Eurofound, Det Europæiske Institut for Forbedring af Leve- og Arbejdsforhold.

Værst var situationen i for de ansatte i den offentlige administration i Letland, hvor hele 29 procent af jobbene forsvandt, mens det var 14 procent i både Portugal og Frankrig og 11 procent i Storbritannien. I ni lande forlod flere end en ud af ti offentligt ansatte jobbet.
I Ungarn blev den offentlige sektor til gengæld udvidet betydeligt. Der blev skabt hele 25 procent flere administrative stillinger mellem 2008 og 2013, mens det var 20 procent i Slovakiet og 13 procent i Sverige.
Det er kun de administrative stillinger, der forsvinder inden for det offentlige. Generelt bliver der flere ansatte inden for det offentlige. Beskæftigelsen gik op med fire procent i perioden til trods for, at den generelle beskæftigelse faldt med 2,6 procent. De fleste stillinger blev skabt i sundhedssektoren og inden for undervisning. Men i 2012 og 2013 var der også fald i beskæftigelsen i undervisningssektoren.
I flere lande er de offentligt ansatte også presset af krav om nedgang i lønnen. I nogle tilfælde som i Portugal og Spanien, hvor budgetter er skåret kraftigt, har de offentligt ansatte betalt med lavere lønninger for som modydelse at fastholde stillinger.
Eurofound har også set på hele processen, hvor den offentlige administration blev ændret, og resultatet blev færre ansatte. Eurofound konkluderer, at beslutningerne generelt var dårligt forberedt, processerne blev udført hurtigt og ofte uden åbenhed, hvor endog arbejdsmarkedets parter kun i begrænset omgang blev konsulteret.
Kilde: fagligt.eu