De samlede lønudgifter i eurozonen steg kun med 1,1 procent på et år mod 1,4 procent i hele EU. I Portugal var der direkte tale om en drastisk nedgang, hvor arbejdsgivernes direkte lønomkostninger i fjerde kvartal 2014 var faldet med hele 9,7 procent, og det samlet kostede arbejdsgiverne 8,8 procent mindre at have en lønmodtager ansat. Arbejdsgiverafgifterne var faldet med 5,8 procent, viser en opgørelse fra Eurostat.

Opgørelsen viser en vidt forskellig lønudvikling i EU, hvor arbejdsgivernes samlede lønomkostninger især stiger i visse lande i Øst- og Centraleuropa, og dermed får lønmodtagernes lønninger til at hale ind på dem i Vesteuropa.
I Estland steg de samlede lønomkostninger med 6,5 procent, hvoraf de direkte lønudgifter tegnede sig på 6,8 procent. I Rumænien måtte arbejdsgiverne i gennemsnit af med 7,9 procent mere i direkte lønomkostninger og også andre arbejdsgiveromkostninger, mens de samlede lønomkostninger steg med 5,1 procent i Slovakiet. I Letland og Litauen måtte arbejdsgiverne betale hhv. 6,1 procent og 5,7 procent mere i samlede lønomkostninger i løbet af året.
Kroatien er det eneste land fra den tidligere socialistiske blok, hvor lønomkostningerne falder. For andet kvartal i træk var de lavere end året før, og i fjerde kvartal var faldet på 0,5 procent.
I Vesteuropa topper stigningerne i arbejdsgivernes lønomkostninger i Holland, og det var store forøgelser af arbejdsgiverafgifter, der gav stigningen på 3,5 procent. De indirekte lønomkostninger gik i vejret med hele 12,3 procent i løbet af året, mens selve lønudgifterne kun steg med 1,3 procent.
Tyskland har fået besked på at sætte mere fart i økonomien, og EU-Kommissionen har blandt andet haft øjnene rettet mod de tyske lønninger, der tidligere stod stille. Arbejdsgivernes lønomkostninger var imidlertid i løbet af et år steget med 2,3 procent i tredje kvartal og 2,0 procent højere i fjerde kvartal end i året før.
Kriselandet Cypern har til gengæld ligesom Portugal stadige fald i lønomkostningerne, der kvartal for kvartal er under niveauet fra året før. I fjerde kvartal var faldet på 2,2 procent og de direkte lønudgifter på 3,3 procent.
Også Italien og Irland havde fald i de samlede lønudgifter, mens de i kriselandet Spanien steg med 0,1 procent og i Grækenland med 2,7 procent mod hele 5,2 procent i kvartalet før. Opgørelsen viser, at der var et mindre fald i lønomkostningerne i industrien, men en stigning på hele 11,9 procent i de direkte lønudgifter inden for byggeriet i Grækenland.
Kilde: fagligt.eu