Velfærdssamfundets kerneområder – børnepasning, ældrepleje, sundhed og undervisning – vil opleve en markant affolkning blandt medarbejderne, hvis Venstres plan om nulvækst i den offentlige sektor bliver gennemført. Det viser beregninger fra hovedorganisationen FTF på baggrund af tal fra Finansministeriet og Danmarks Statistik.

Hvis politikerne de næste frem år kører nulvækst-grønthøsteren hen over den offentlige sektor og sparer procentvis lige meget på alle områder, kommer børnepasning og ældrepleje til at miste ca. 9.000 fuldtidsstillinger. Sundhedsområdet vil miste ca. 7.000 fuldtidsstillinger og undervisning ca. 5.500. Hvis politikerne i stedet beslutter at lade nulvækst gå skånsomt hen over ét område, vil et andet serviceområde skulle fyre tilsvarende endnu flere ansatte. 
Ifølge Finansministeriet vil nulvækst fra 2015 til 2020 betyde 28.000 færre fuldtidsbeskæftigede i den offentlige sektor, end der ville være med en vækst i det offentlige forbrug på 0,6 procent, som regeringen lægger op til.
Samme tal når Arbejderbevægelsens Erhvervsråd frem til – de opgør imidlertid konsekvensen af nulvækst i antal personer, dvs. inklusive deltidsjob, og når derfor op på 32.000 færre ansatte. Ifølge AE vil nulvækst dertil koste 6.000 job i den private sektor, fordi færre penge i de offentlige kasser også vil gå ud over private virksomheder, som leverer varer og ydelser til det offentlige.
Bente Sorgenfrey, formand for FTF, ser fyringer og dårligere service for borgerne som en uundgåelig konsekvens af nulvækst.
”Det er meget svært at se, hvordan arbejdspladserne i den offentlige sektor skal kunne opretholde kvaliteten på velfærdsområderne med så store besparelser – også selv om det lykkes at effektivisere yderligere. Gennem de seneste fire år er der allerede forsvundet ca. 25.000 stillinger i den offentlige sektor – der trædes allerede hårdt på effektiviseringspedalen derude. Nulvækst kan ikke undgå at føre til fyringsbølger, som i sidste ende går ud over borgerne”, siger hun.