Mere end 800 nuværende og tidligere ansatte hos it-giganten CSC får med denne månedsløn råd til ekstra store julegaver i år, som kan forsøde den kommende højtid.
CSC Danmark A/S har oveni den almindelige månedsløn udbetalt mellem 13 og 15 millioner kroner inklusiv procesrenter. Dermed er der skrevet endnu et kapitel i historien om PROSAs konflikt på CSC i 2011. Udbetalingen sker nemlig som følge af FTF og PROSAs sejr ved en faglig voldgift, som blev afgjort i slutningen af maj måned.
PROSA har med hjælp fra FTF vundet den faglige voldgift, der sikrer millionbeløbet til de ansatte, der er medlem af Forbundet af It-professionelle, PROSA.
FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte, er tilfreds med, at CSC udbetaler pengene, men mener, at beløb skulle være større.
”Det er godt, at CSC nu udbetaler en del af det beløb, som de nuværende og tidligere ansatte har krav. Men vi mener ikke, at det er et korrekt fastsat beløb. Derfor kommer der i 2015 en ny faglig voldgift”, siger advokat i FTF, Jakob Bjerre, der førte voldgiftssagen for PROSA.
PROSA vil nu føre en ny faglig voldgift omkring den tidsmæssige udstrækning af lønregulering. Dermed kan beløbet til de ansatte vokse.
Faglig konflikt mellem CSC og PROSA
Sagen opstod, da overenskomsten mellem CSC og PROSA blev opsagt og udløb. Parterne havde indgået en konfliktaftale omkring bl.a. betaling for arbejde i den periode, hvor overenskomsten var opsagt, samt under eventuel konflikt. Men parterne var uenige om fortolkningen af denne aftale.
Det var CSC, der opsagde overenskomsten med PROSA i 2009, hvorefter parterne i to år forgæves forhandlede om nye overenskomster. I 2011 blev der varslet lockout og afsendt strejkevarsler, men på trods heraf skulle en række it-ansatte organiseret i PROSA i konfliktperioden fortsat varetage en række opgaver mod at modtage et vederlag (en aftalt automatisk lønregulering). Det skyldtes konfliktaftalen CSC havde indgået med PROSA.
De ansatte varetog derfor opgaverne og sikrede dermed leveringssikkerhed for CSC’s kunder. Men CSC ønskede efterfølgende ikke at udbetale den aftalte lønregulering i 2011.
Arbejdsretten afgjorde i 2011, at CSC fremadrettet var frigjort fra overenskomsterne med Prosa, samt alle underliggende aftaler, herunder konfliktaftalerne. Herefter opstod der uenighed om den aftalte lønstigning for 2011. Som følge heraf rejste FTF sagen på vegne af PROSA, og en faglige voldgift gav 8. maj i år PROSA medhold. 
Næste kapitel i denne fortælling skrives, når en fortsættende faglig voldgift træder sammen – forventeligt i slutningen af februar måned 2015.