EU-lande skovler igen penge ind på handel med varer og tjenester. I andet kvartal var overskuddet på betalingsbalancen i de 28 lande samlet på 32,6 milliarder euro (over 240 milliarder kroner), mens overskuddet i de 18 eurolande var oppe på hele 60,5 milliarder euro (450 milliarder kroner).
Når overskuddet i eurozonen er så markant større hele EU’s, skyldes det i første række, at Storbritannien uden for euroen stadig har et gigantisk underskud på betalingerne. I andet kvartal nåede det op på 25,5 milliarder euro mod et underskud på 8,3 milliarder euro et år tidligere.
Oversigten fra Eurostat viser dog også problemer med lande i eurozonen. Frankrig har haft stigende problemer med betalingsbalancen. Underskuddet er vokset markant siden fjerde kvartal 2013 og nåede i andet kvartal i år op på 11,4 milliarder euro (85 milliarder kroner). Tyskland henter flere penge hjem til EU end de øvrige 27 lande tilsammen. Overskuddet var på 46,3 milliarder euro i andet kvartal. Det er imidlertid et fald for andet kvartal i træk. Siden fjerde kvartal 2013 er det tyske overskud på betalingsbalancen faldet med 23 procent.
Af de øvrige EU-lande har kun Holland et betydeligt overskud. Det var på 15,6 milliarder euro.  Italien nåede op på et overskud på 6,1 milliarder euro, Sverige på 5,4 og Danmark på 4,1 milliarder euro og endelig Irland på 2,9 milliarder euro og Belgien på 2,7 milliarder euro. Intet andet EU-land havde et overskud på over en milliard euro. 11 lande havde underskud i andet kvartal eller balance i regnskabet.
For det samlede EU er det handel i service, der giver overskud, og på det område er det Storbritannien, der henter penge hjem. Det britiske overskud var på 26,6 milliarder euro, mens Tyskland havde et underskud på 8,7 milliarder euro og dermed understreger, hvor stor forskel der er på de to landes erhvervsliv.
Kilde: fagligt.eu