Er du overordnet glad for dit arbejde, men føler dig ofte stresset? Mener du, at konstante omstruktureringer og ekstraopgaver fra forvaltningen og lokalpolitikerne gør det svært at være leder? Og oplever du, at samarbejdet mellem ledere og forvaltningen halter?
Så er du ikke alene.
En kortlægning af lederes psykiske arbejdsmiljø foretaget af BUPL viser, at mange ledere arbejder under et dårligt psykisk arbejdsmiljø. 64 procent af lederne i Midtsjælland føler sig eksempelvis helt eller delvist stressede. 54 procent af lederne i Nordsjælland mener, at mere samarbejde mellem ledere og forvaltning vil gøre hverdagen bedre. Og 50 procent af lederne i hovedstaden oplever, at lokalpolitikerne ikke kender til hverdagen og de reelle problemer i daginstitutionerne.
BUPL har været opmærksomme på problemet med ledernes psykiske arbejdsmiljø i et stykke tid og har derfor fået kortlagt de seks største trivselsproblemer for ledere. I top tre ligger ‘mange krav og opgaver’, ‘mængden af dokumentation og administration’ og ‘uklare roller’.
Kortlægningen er foretaget ud fra en større landsdækkende undersøgelse foretaget af FTF og ved at sammenholde en række undersøgelser blandt ledere i BUPL’s lokalafdelinger.

Ny værktøjskasse skal forbedre arbejdsmiljøet
Undersøgelsernes resultater vækker bekymring hos BUPL’s lederforening.

"Noget af det, der stresser meget, er, at der hele tiden kommer så mange nye mål fra kommunerne. Så skal de for eksempel arbejde med inklusion, miljø og børnepolitik, og hver gang skal de rapportere tilbage. Der er ofte ikke meget plads til, at medarbejderne ser på, hvilke mål der er gode for børnegruppen lige nu", siger Sanne Lorentzen, formand for BUPL’s ledergruppe til BUPL’s fagblad ‘Ledertråden’.
BUPL’s lederforeninger har nu igangsat flere initiativer til at forbedre ledernes psykiske arbejdsmiljø. Flere fra lederforeningen har f.eks. inviteret sig selv med til møder i forvaltningen. Her har de forsøgt at gøre embedsmændene opmærksomme på, at de skal gøre mere ud af at afstemme forventninger med lederne og generelt inddrage lederne tidligere i beslutningsprocesserne.
I oktober lancerer BUPL også en værktøjskasse med redskaber til at forebygge og forbedre ledernes psykiske arbejdsmiljø. Redskaberne skal f.eks. hjælpe lederne til at blive mere bevidste om deres roller, om medarbejdernes interne relationer og om arbejdsdelingen på arbejdspladsen.