Krænkelser af faglige rettigheder og direkte voldelig undertrykkelse af faglige rettigheder er stadig udbredt i visse dele af verden. Forholdene er værst i Afrika og Mellemøsten, og også Ukraine er med blandt de 8 lande, hvor den faglige undertrykkelse er størst. I kun et land i verden bliver alle de 97 indikatorer, som den internationale fagbevægelse, IFS, stiller op, overholdt til fulde. Det er i Danmark, der topper med nul krænkelser i den pæne gruppe af 18 lande med få krænkelser.
IFS inddeler de 97 indikatorer i fem grupper med undergrupper. Den første gruppe består af retslige krænkelser som arrestationer, tilbageholdelser og fængslinger af fagligt aktive med brud på en række ILO-konventioner. Næste gruppe er brud på retten til at organisere sig og oprette faglige organisationer. Også på det punkt er der ILO-konventioner, der brydes. IFS bedømmer landene ud fra 26 indikatorer på det område.
Indskrænkninger af faglige aktiviteter er den tredje gruppe og dækker både retlige forhold og krænkelser i praksis igen med henvisning til ILO-rettigheder.
Retten til at føre kollektive forhandlinger er et fjerde stort område med 14 indikatorer, landene bliver bedømt ud fra. Det sidste overordnede punkt er retten til at strejke, der igen er underinddelt med indikatorer for retlige indskrænkninger og den konkrete hverdag.
Retten til at strejke har den ret, der hyppigst bliver brudt. Dernæst kommer retten til at oprette faglige organisationer, mens brud på retten til at føre overenskomster bliver brudt af over 50 lande.
USA i dårligt selskab
IFS inddeler landene i seks kategorier i forhold til, hvor mange af de 97 indikatorer landene bryder. I den bedste kategori med fra 0-8 krænkelser befinder 18 lande sig. Ud over Danmark er også blandt andet de øvrige nordiske lande, Tyskland, Frankrig, Holland, Belgien, Italien og endnu nogle EU-lande, nemlig Estland, Litauen og Slovakiet. Men også Barbados, Togo, Uruguay og Sydafrika hører hjemme i første division.
Spanien er i anden division med EU-lande som Portugal, Letland, Irland, Ungarn, Tjekkiet, Kroatien. Men også lande som Senegal, Schweiz, Serbien og Tunesien er med i den gruppe.
Polen er i den tredje gruppe sammen med EU-landene Bulgarien, Rumænien og Storbritannien, men også Uganda, Angola, Israel og Canada hører til blandt de 33 lande i den gruppe.
I den fjerde gruppe findes intet EU-land, men 30 lande som USA, Marokko, Irak, Iran, Haiti og Mexico.
Grækenland er i gruppe fem sammen med 23 andre lande som Tyrkiet, Egypten, Saudi Arabien og Zambia, mens en særlig gruppe fem-plus består af de otte lande, hvor de faglige rettigheder brydes på næsten alle punkter. I den gruppe er placeret Ukraine, Sudan, Syrien, Syd Sudan, Somalia, Palæstina, Libyen og Den Centralafrikanske Republik.
Regeringer og arbejdsgivere bliver kontrolleret
IFS’ generalsekretær, Sharan Burrow, er ikke så overrasket over, at Danmark er i top, da landet har stærke regler på arbejdsmarkedet. Hun peger derimod på, at det er overraskende, at Grækenland og USA ligger lavt. Hun beklager, at det er kommet på mode at slække på de faglige rettigheder for at redde økonomier, og at Verdensbanken spiller med på den vogn.
Verdensbankens nylige rapport om at drive business hælder naivt til det syn, at det at reducere standarder på arbejdsmarkeder er noget, regeringer skulle stile mod, sagde Sharan Burrow i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten.
Generalsekretæren advarer regeringer og arbejdsgivere mod at gøre det og lover, at fagbevægelsen vil holde øje med udviklingen, hvad netop rapporten viser.
Kilde: fagligt.eu