Regeringen er på vej med et nyt vækstudspil, der skal skabe private arbejdspladser, som der er blevet omkring 175.000 færre af i løbet af krisen.
FTF mener – ligesom regeringen – at privat jobskabelse er afgørende for at bevare og udvikle det danske velfærdssamfund. Der er brug for, at den private og offentlige sektor går sammen om at udvikle nye produkter og ydelser.
Et værktøj til at skabe vækst og job er offentlig-privat Innovation (OPI). Vi skal fjerne de barrierer, der i dag forhindrer den private sektor i at udvikle sig og samarbejde med det offentlige om nye produkter. Der er brug for nye regionale, velfærdsteknologiske testhuse, hvor produkter udvikles i samarbejde mellem borgere, medarbejdere, virksomheder og forskere.
NOx-afgiften bør afskaffes, og PSO-afgiften bør lempes, så virksomhedernes konkurrenceevne forbedres. Der er brug for en grøn bolig-jobordning, bedre digital infrastruktur og lempelser af regnskabssanktionerne, der hæmmer væksten i samfundet, samt en ambitiøs vækstpakke for servicesektoren. Det er nogle af hovedpunkterne i FTFs nye udspil til en vækstpakke.

Paradoksalt nok bliver FTFs holdning til den private sektor notorisk fejludlagt af dagbladet Børsen – senest i en leder (26.3), der kalder os "reaktionære og afvisende ift. liberalisering og konkurrenceudsættelse i den offentlige sektor".
FTF mener, at udbud og konkurrenceudsættelse skal bruges, hvor det giver mening. Er det reaktionært? I FTFs nye vækstoplæg lancerer vi en række forslag, der imødekommer den private sektors behov og som vil kunne skabe vækst og job i private virksomheder.
For en stærk privat sektor er en forudsætning for offentlig velfærd – akkurat som velfærden understøtter, at private virksomheder kan drives effektivt.
OPI er allerede i dag udbredt, men det foregår som spredt fægtning, uden at der systematisk bliver draget nytte af erfaringerne. Hvis samarbejdet bliver hjulpet bedre på vej og sat mere i system fra centralt hold, vil det være med til at øge vækst, velfærd, konkurrenceevne og styrke den private sektor.
Partnere i OPI-projekter melder i dag om regler, der er uklare og vanskeliggør projekterne. Eksempelvis svarer over halvdelen af offentlige indkøbere i en undersøgelse foretaget af Moderniseringsstyrelsen, at usikkerhed om udbudsreglerne gør dem tilbageholdende med at bruge komplekse udbudsformer. Kun en lille andel har desuden viden om, hvordan man indkøber innovative løsninger.
Det er et problem, som et nyt vækstudspil bl.a. skal løse. OPI skal gøres enklere og mere attraktivt via en række tiltag. Vores forslag lyder bl.a.:
Fjern forhindringerne for offentlig-privat samarbejde og innovation og skab dermed private job og bedre velfærd.
Lav et datingsite for OPI, hvor offentlige og private virksomheder kan møde hinanden og udveksle ideer og løsninger, og tilbyd samtidig parterne efter- eller videreuddannelse i OPI.
Opret en taskforce, som skal forslå konkrete forhindringer fjernet.
Nedsæt en national og uvildig OPI-instans, der skal give bindende forhåndstilsagn til potentielle OPI-partnere om udbudsretlige problemstillinger. Det skal forhindre, at udbudsreglerne bremser mange gode OPI-projekter, som det sker i dag. Konstruktionen kendes allerede fra skatteområdet, hvor enhver myndighed, virksomhed eller borger kan få bindende svar fra SKAT eller Skatterådet på et skattespørgsmål.
I Danmark er den offentlige og den private sektor hinandens forudsætning. De to understøtter hinanden, og vi kan få skabt mange flere private job ved at udnytte det samspil bedre – fremfor eksempelvis at lave selskabsskattelettelser eller tvinge konkurrenceudsættelse igennem som et idelogisk korstog.