Tyske slagterier fortsætter med at benytte især polske slagteriarbejdere, der i såkaldte kolonner bliver kørt til og fra slagterierne. De lave lønninger og dårlige forhold, kolonnearbejderne arbejder under, er en trussel mod ikke kun danske slagteriarbejderes job, men også i andre lande som Belgien er der protester. Socialdemokraternes medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose er fortørnet over, at EU-Kommissionen trods henvendelser ikke er klar over problemernes omfang.
Christel Schaldemose har igen sendt et brev til EU-Kommissionen med spørgsmål om, hvad EU-Kommissionen agter at gøre, efter hun ikke var tilfreds med svarene på sine første spørgsmål.
Det er foruroligende, at EU-Kommissionen efter al debatten svarer, at den ikke er bekendt med, at der er problemer med sikkerhed og sundhed på tyske slagterier, siger Christel Schaldemose.
Hun havde allerede i sine første spørgsmål til EU-Kommissionen spurgt, om den kunne garantere, at arbejdsmiljøregler blev overholdt, at der ikke gives statsstøtte til slagterierne, og at kolonnearbejdere overholder alle regler for den vandrende arbejdskraft. Schaldemose bad samtidig Kommissionen svare på, hvornår den senest havde bedt Tyskland om en redegørelse over forholdene på slagterierne.
En opgørelse fra faglige organisationer siger, at tre ud af fire slagteriarbejdere er såkaldte kolonnearbejdere, der hentes i andre lande for at arbejde i en kort periode på slagterierne og oftest lever under kummerlige vilkår til helt lave lønninger.
57 kroner i timen
EU-Kommissionen svarer, at den er ved at undersøge påstande om social dumping og ikke vil udtale sig om forhold, der indgår i undersøgelsen. Men Kommissionen har bedt om oplysninger fra Tyskland. Kommissionen holder sig dog til, at der er indgået en aftale om, at de tyske slagteriarbejdere skal have en løn på mindst 7,75 euro (57 kroner)i timen fra 1. juli, og at lønnen gradvis stiger til 8,75 euro i timen den 1. december 2016 (65 kroner i timen).
Kommissionen hæfter sig samtidig ved, at de tyske slagterier er omfattet af EU’s regler for sikkerhed og sundhed på arbejdspladserne. Det er de nationale myndigheder, der skal undersøge, om regler overholdes. Kommissionen er ikke bekendt med, at de ikke følges, eller at der gives ulovlig statsstøtte.
Christel Schaldemose undrer sig over, at Kommissionen på den måde hopper uden om spørgsmålene og stiller dem igen. Hun peger på, at det også må undre EU-Kommissionen, at de tyske slagterier er langt mere konkurrencedygtige end slagterierne i Danmark, Holland, Belgien og Frankrig og spørger, om det ikke er rigtigt, at de blandt andet får rabat på energi gennem specielle ordninger, som slagterierne udnytter.
Christel Schaldemose erkender over for fagbladet, at slagterierne umiddelbart kan have en konkurrencefordel ved kun at betale 57 kroner i timen. Men hun peger på, at det ikke kun er på lønnen, tyskerne har fordele. De udnytter en lang række regler som f.eks. muligheden for reduktion i el-udgifter og følger helt klart ikke regler for fair konkurrence.
Jeg er tilhænger af det indre marked i EU, men det kræver, at der er fair konkurrence på det. Forholdene for kolonnearbejdere er imod spillereglerne, siger Christel Schaldemose.
Kræver større bøder
Hun mener, at der skal et større samarbejde mellem landene til også på arbejdsmiljøområdet. Et særligt udrykningshold af arbejdsmiljøfolk er noget af det, der har været diskuteret i Europa-Parlamentet. Men så må der også være sikkerhed for, at landene straffer arbejdsgivere, der bryder spillereglerne.
Det må ikke kunne betale sig at underbetale folk eller bryde regler for arbejdsmiljøet. Vi ser, at bøderne nogle steder er så latterlige små, at arbejdsgiverne ser stort på dem og blot fortsætter med brud på regler, siger Christel Schaldemose.
Samtidig er hun blevet mere og mere opmærksom på, at det ikke kun er slagteribranchen, der oplever problemer.
Når jeg kommer ud i brancher, oplever jeg, at de også har problemer med omgåelser af regler. Senest var det blandt rederierne, jeg fik fortalt om deres problemer. Det siger mig, at vi må se på flere branchers forhold, siger Christel Schaldemose.
Kilde: fagligt.eu