LO og FTF er enige med Carsten Koch Udvalget i, at arbejdsløse skal mødes med tillid, skal have individuel hjælp, og at uddannelse og opkvalificering skal fylde mere for at bringe arbejdsløse i varige job.
”Vi er på rigtig mange punkter enige i udvalgets forslag til, hvordan arbejdsløse kan få bedre hjælp til at komme i arbejde. Det er fuldstændig afgørende og rigtigt at bryde med årtiers masseaktivering og i stedet give arbejdsløse mere individuel hjælp, der bringer dem tilbage i varige job”, siger formand for LO, Harald Børsting.
Jobrettet uddannelse fra dag ét
De to hovedorganisationer, der for et par uger siden afgav et fælles høringssvar på Carsten Koch Udvalgets anbefalinger, har dog også ændringsforslag.
Carsten Koch Udvalget foreslår fx, at arbejdsløse først efter et halvt års arbejdsløshed får ret til jobrettet uddannelse i seks uger efter aftale. LO og FTF mener, at det i stedet skal være en reel ret allerede fra dag ét.

”Vi er glade for, at udvalget anbefaler, at alle arbejdsløse – uanset baggrund – får ret til seks ugers jobrettet uddannelse. Men at vente til der er gået seks måneder, giver ikke mening for den arbejdsløse, der har et umiddelbart behov for at få fx et certifikat eller ny viden for at komme tilbage i job”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
Fra ufaglært til faglært
LO og FTF er meget tilfredse med, at udvalget foreslår at give ufaglærte ret til et uddannelsesløft. Udvalget anbefaler, at ufaglærte arbejdsløse over 30 år får ret til en faglært uddannelse straks i arbejdsløshedsforløbet på nedsat dagpengesats.
”Vi er meget positive overfor, at ufaglærte nu får en helt nødvendig ret til en faglært uddannelse.  Vi er dog skeptiske overfor, at uddannelsen skal foregå på nedsat dagpengesats, da det sandsynligvis vil afholde de fleste fra at gå i gang med en uddannelse”, siger Harald Børsting.
Arbejdsløse skal have den bedste hjælp
Carsten Koch Udvalget foreslår, at arbejdsløse over 30 år, der allerede fra starten er parate til et nyt job, skal have mulighed for at vælge om de vil have hjælp fra deres a-kasse i de første seks måneder. LO og FTF mener dog, at udvalget burde være mere ambitiøst, og at der skal findes en arbejdsdeling mellem jobcenter og a-kasse, hvor a-kassernes kompetencer udnyttes bedre.   
”Der er ingen grund til, at a-kasserne ikke skal kunne hjælpe alle arbejdsløse, som ikke er i risiko for længerevarende arbejdsløshed, fra starten af. Også dem under 30 år. A-kasserne kender mulighederne i branchen, herunder jobåbninger, og kan samtidige tage udgangspunkt i medlemmets faglighed. Profileringen af den arbejdsløse sker derfor bedst i a-kassen”, siger Harald Børsting.
Bente Sorgenfrey supplerer:
”Vi har i FTF eksempelvis rigtig gode erfaringer med at etablere trainee for nyuddannede ledige. Her får de unge arbejdsløse relevant faglig praksiserfaring på arbejdspladsen sammen med kompetenceløft på områder, som arbejdsgiverne efterspørger. Det vil være helt tosset ikke at bruge den slags gode erfaringer i en reform af beskæftigelsesindsatsen”, siger hun.

Udnyt tiden i opsigelsesperioden
Udvalget foreslår også, at opsigelsesperioden skal bruges mere aktivt til at komme videre i job. Det er LO og FTF helt enige i. I de netop indgåede overenskomster har arbejdsgiverne og lønmodtagerne indgået aftale om, at lønmodtagerne i deres arbejdstid har ret til to timers vejledning i deres a-kasse, hvis de bliver sagt op. Desuden er det afgørende, at medarbejdere, der er begyndt på en korterevarende uddannelse i deres opsigelsesperiode, kan gøre denne uddannelse færdig, når de overgår til at blive arbejdsløse.
”Det er med glæde, jeg har noteret mig, at arbejdsgiverne i de netop indgåede overenskomster har kunnet se, at a-kasserne kan gøre en forskel for de opsagte medarbejdere, siger Harald Børsting. 
”Opsigelsesperioden skal bruges aktivt, for det giver langt større chancer for at komme hurtigt videre. Det vil være spild af ressourcer, hvis en opsagt medarbejder, der er kommet godt i gang med eksempelvis et jobrelevant kursus i opsigelsesperioden, ikke kan gøre det færdigt, blot fordi vedkommende er overgået til at være arbejdsløs”, siger Bente Sorgenfrey.<o:p></o:p>
Uoverskuelige pengestrømme
LO og FTF læger vægt på at der skal være gennemsigtighed og tryghed i økonomien omkring beskæftigelsesområdet. Derfor ønsker vi ikke, sådan som Carsten Koch Udvalget har anbefalet, at økonomien samles i det generelle bloktilskud. Kommuner skal ikke kunne slække på hjælpen til arbejdsløse til fordel for børnepasning eller ældrepleje.
Ikke en spareøvelse
Til slut glæder LO og FTF sig over, at hverken KL eller DA i deres bemærkninger til Carsten Koch Udvalgets anbefalinger har udtrykt ønske om besparelser på beskæftigelsesindsatsen.
”Dette skal ikke være en spareøvelse. Målet er ene og alene at hjælpe de arbejdsløse hurtigst muligt i varigt job”, siger de to formænd samstemmende, der ser frem til de videre drøftelser.