De små og mellemstore virksomheder, som EU-kommissionen gerne vil hjælpe ved at undtage dem fra regler om arbejdsforhold, siger selv nej tak. De vil ikke slippe for alle regler om fx arbejdsmiljø, sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen. Alle virksomheder skal overholde den slags regler, og de små virksomheder bør ikke undtages. Det sender et helt forkert signal til ansatte, forbrugere og samfund, og det kan også være konkurrenceforvridende.
Sådan lyder det klare budskab fra Gunilla Almgren, som er formand for Sammenslutningen af små og mellemstore europæiske virksomheder (UEAPME), der er en paraplyorganisation for 80 europæiske arbejdsgiverorganisationer fra 34 lande.

”Enklere regler for mindre virksomheder er godt. Men vi ønsker ikke at blive undtaget fra alle regler. Ved at undtage os for regler om arbejdsforhold kan man få indtryk af, at ansatte, forbrugere og samfund er dårligere beskyttet i små og mellemstore virksomheder. Og det ønsker vi bestemt ikke”, siger Gunilla Almgren, der selv ejer en lille virksomhed med fire ansatte i Sverige.
Som formand for UEAPME repræsenterer Gunilla Almgren 12 mio. små og mellemstore europæiske virksomheder med tilsammen 55 mio. ansatte. Små og mellemstore virksomheder med under 250 ansatte udgør mere end 90 procent af alle virksomheder i EU.

Godt arbejdsmiljø giver overskud
”Hvis man som arbejdsgiver vil have succes, loyale medarbejdere og være konkurrencedygtig skal man respektere og følge alle regler om arbejdsforhold og produktsikkerhed,” understreger Gunilla Almgren, der også er medlem af Stoiber-udvalget, der rådgiver EU-kommissionen.
EU-kommissionen har på baggrund af en undersøgelse blandt arbejdsgivere i EU besluttet, at de vil undtage små virksomheder for regler om fx arbejdsmiljø og arbejdsforhold, fordi reglerne kan være en byrde.
UEAPME og Gunilla Almgren er ligesom europæisk fagbevægelse uenig med EU-kommissionen. Der bør ikke gås på kompromis med de nuværende miljø- og sikkerhedsstandarder, der i dag er fastsat i EU, lyder argumentet.
”Vi skal undgå unødvendige byrder for små virksomheder, for dem er der alt for mange af. Men ansattes helbred og sikkerhed skal beskyttes. Små firmaer skal ikke undtages fra alle regler, og vi støtter ikke undtagelser, der fordrejer konkurrencen på markedet”, siger Gunilla Almgren.

Arbejdsforhold i skudlinjen
FTF foreslår nu, at den danske regering går til EU og kræver, at arbejdsforhold undtages fra EU’s regelforenklinger, da det vil ramme lønmodtagernes sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen.
”Regeringen bør sige til EU: Regler om arbejdsmiljø og arbejdsforhold skal ikke være en del af REFIT og jeres strategi for færre regler. Det vil være en glidebane mod lavere sikkerhed på hele arbejdsmarkedet i alle EU-lande”, siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.
På en konference om social dumping i EU, som blev afholdt mandag, kommenterede formand for LO, Harald Børsting, EU’s nye udspil:
”Problemet er, at EU ender med at udbrede minimumsregler i hele EU, som er ringere end de nuværende regler på arbejdsmarkedet. Det er social dumping”, fastslog LO-formanden.
DA: Ikke vores kop te
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er enig med fagbevægelsen i, at EU er gået galt i byen, når de vil undtage mindre virksomheder fra fx arbejdsmiljøregler.
”Reglerne skal selvfølgelig være sådan, at også små og mellemstore virksomheder kan håndtere dem, men virksomhedernes størrelse skal ikke være afgørende for arbejdsmiljøregler, sundhed og sikkerhed for medarbejderne”, siger underdirektør i DA, Nils C. Trampe, til Politiken.