To ud af tre danskere mener, at der er behov for en landsdækkende ordning, hvor offentligt ansatte kan indberette ulovligheder og uregelmæssigheder uden at risikere fyring eller anden straf. Det viser en ny undersøgelse fra DR. Og der er god grund til at forbedre forholdene for whistleblowere, mener FTF. Ifølge FTF’s egen seneste undersøgelse af ytringsfrihed fra 2012 frygter 40 procent af ansatte på FTF-området, at de bliver fyret, hvis de offentligt kritiserer deres arbejdsplads.
Helle Hjorth Bentz, advokat hos FTF, siger til DR2, at en anonym whistleblower-ordning vil kunne mindske risikoen for, at whistleblowere bliver straffet for at fortælle om ulovligheder på arbejdspladsen.
”Når sagerne kommer frem, har det den omkostning, at whistlebloweren i langt de fleste tilfælde oplever disciplinære sanktioner i ansættelsen. Den kan være en advarsel, en afskedigelse eller manglende forfremmelser,” siger Helle Hjorth Bentz til DR2.
FTF’s undersøgelser peger på, at whistleblower-ordninger virker efter hensigten. På arbejdspladser med en whistleblower-ordning, mener et stort flertal på 85 procent af de ansatte, at ordningen forbedrer mulighederne for at videregive oplysninger.