Det er ganske vist. Det kan stadig betale sig at tage en uddannelse. De mange timer på skolebænken, i praktik og med eksamener giver en økonomisk gevinst for både den enkelte og samfundet. Og så er uddannelse stadig en af de bedste måder at undgå ledighed på.
Det konkluderer en ny rapport for OECD om uddannelser i organisationens mange medlemslande.
I"Education at a Glance" 2013 beskriver OECD nogle generelle tendenser. En af dem er, at uddannelse er en god investering. Udregninger viser, at penge brugt på uddannelse kommer igen to til tre gange.
Rapporten peger også på, at uddannelse giver en god sikkerhed for at få et job, holde på det og skifte til et andet. OECD kalder det employability. Med en uddannelse i bagagen er mulighederne for at få job gode, og den enkelte får nemmere ved at tilpasse sig nye opgaver på jobbet eller finde en ny arbejdsplads.
Uddannelse giver mindre ledighed
Ifølge OECD er videregående uddannelse den bedste vej til høj employability. Folk med videregående uddannelse er flere år på arbejdsmarkedet, og de er ofte ansat i fuldtidsjob. Til sammenligning er arbejdsløsheden næsten tre gange højere for folk uden en ungdomsuddannelse.

I FTF kommer rapportens konklusioner ikke som en stor overraskelse. Som hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte med korte eller mellemlange videregående uddannelser har FTF længe talt varmt for mere og bedre uddannelse.
"Vi får med OECD’s rapport igen understreget, at uddannelse er den kloge vej ud af krisen. Samtidig er uddannelse med til at sikre, at vi fremover stadig kan have et velfærdssamfund, hvor vi skaber job, der kan være med i den internationale konkurrence," siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.
Ikke første gang
OECD-rapportens konklusioner er ikke helt nye.
Organisationen har tidligere peget på, at uddannelse er en god investering og holder folk længere tid på arbejdsmarkedet.

Den samme konklusion er Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) for nylig også kommet frem til. AE dokumenterer i en rapport, at personer med en videregående uddannelse er mere end 12 år længere i arbejde end ufaglærte.
Resultaterne i rapporten peger på, at uddannelse er med til at styrke væksten. Et højere uddannelsesniveau giver nye arbejdspladser, flere år i arbejde for den enkelte og større skattebetalinger.
"Rapporten fastslår igen, at uddannelse kan betale sig. Det styrker vores konkurrenceevne, gavner den enkelte og er et værn mod arbejdsløshed. Det skal vi bygge videre på," siger Bente Sorgenfrey.
Hun tilføjer, at De Økonomiske Råd også har dokumenteret gevinsten ved uddannelse. Et højt uddannelsesniveau er med til at sikre en høj produktivitet.