Formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, forsvarer reformpolitikken i EU og siger før næste uges EU-topmøde i Bruxelles, at den ikke er målet, men midlet til økonomisk vækst og flere nye job. På ILO’s årlige arbejdskonference i Geneve sagde Van Rompuy, at millioner af borgere i EU-landene er ramt af den økonomiske krise, og at den kan true landenes og EU’s sociale fabrik. Derfor er kampen for den nu en hovedprioritet i EU.
Vækst og job er det ultimative mål for alle reformerne … men det tager tid, før reformerne bærer frugt. Så vi har behov for tiltag, der virker umiddelbart, for at hjælpe til med jobskabelse, fremme økonomiske aktiviteter, at bevare den sociale stabilitet og menneskelige værdighed, sagde Herman Van Rompuy i sin tale til konferencen.

Ungdomsarbejdsløsheden og finansieringen af økonomien i EU bliver de to hovedemner på mødet i Det Europæiske Råd i næste uge. Men for, at målene skal nås, er arbejdsmarkedets parters bidrag væsentlige.
Ligesom ILO er den sociale dialog også hjertet i vores sociale model og det, selv om den er under pres, sagde Herman Van Rompuy få dage efter, at arbejdsmarkedets parter som omtalt underskrev en aftale med bidrag til at løse krisen.
EU’s krisepolitik møder ellers modstand i flere EU-lande og især blandt faglige organisationer, der finder, at politikken er for restriktiv og lægger op til en for stram økonomisk politik, der rammer vækst og beskæftigelse.
I weekenden kom kritikken fra ØMU’ens fader, tidligere formand for EU-Kommissionen Jacques Delors. På en konference i det franske socialistparti rettede Delors en skarp kritik af EU-Kommissionen og Kommissionens økonomiske krisepolitik.
Når jeg læser dokumenter fra Bruxelles, så har jeg det indtryk, at hvis bare lønmodtagerne er mere mobile, hvis de accepterer lavere lønninger og reducerede understøttelser, så bliver systemet reddet. Det er umuligt at acceptere en sådan politik, sagde Jacques Delors.
Den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, sagde, at det franske mantra er et ”Europa, der beskytter” og ønskede højere sociale standarder i EU. Hvis nedskæringspolitikken fortsætter, kunne det efter hans opfattelse føre til en provokerende opblomstring af ”anti-europæiske kræfter”.
Lån til små og mellemstore virksomheder
På EU-topmødet ventes finansieringen af de små og mellemstore virksomheder at komme til debat. Ikke mindst i kriselandene har de mindre virksomheder vanskeligt ved at få lån og ofte er de langt dyrere end i et land som Tyskland.
Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, efterlyste i weekenden billige lån til SMV’erne, der skaber tre ud af fire nye job i EU. Rajoy fandt, at Den Europæiske Centralbank måtte bidrage til at sikre, at de små virksomheder fik billige lån. Rajoy foreslog, at der blev et system, så grupper af små og mellemstore virksomheder gik sammen i grupper, der kunne udstede obligationer og på den måde få billig kapital.
Kilde: fagligt.eu