De tyske lønninger stiger i et tempo, der ikke er set længe. Opfordringer til lønløft for at sætte skub i den økonomiske vækst i eurozonen synes at blive fulgt, efter lønomkostningerne i Tyskland steg i første kvartal og nu er steget fire kvartaler i træk. I årets første fire måneder steg lønningerne med 3,5 procent og de såkaldte andre lønudgifter som afgifter med hele 5,3 procent. Dermed var Tyskland det land blandt de økonomisk stærkeste i EU, hvor lønomkostningerne for arbejdsgiverne steg mest.

I kriselandene Portugal, Spanien, Slovenien og på Cypern faldt lønomkostningerne – der var ikke tal for Grækenland. I Spanien faldt lønningerne med 1,2 procent, mens andre lønomkostninger steg. Samlet faldt arbejdsgivernes lønomkostninger dog med 0,7 procent og 0,3 procent i Portugal, hvor lønningerne også gik ned, mens afgifterne røg i vejret.
Italien, der i første række har problemer med en høj gæld og modsætter sig en egentlig krisepolitik efter EU-Kommissionens opskrift, steg lønningerne med 2,3 procent i første kvartal. I Slovakiet, der har en rekordstor arbejdsløshed, steg lønningerne med hele 5,2 procent, mens de faldt med 1,0 procent i Holland, der har en af EU’s laveste arbejdsløshedsprocenter, men har fået problemer med væksten.
Frankrig, der får kraftige henstillinger fra EU-Kommissionen om at holde igen med høje lønstigninger til de lavestlønnede, havde i første kvartal lønstigninger på 1,6 procent, mens arbejdsgiverafgifterne og andre lønomkostninger faldt med hele 3,0 procent.
Lønomkostningerne steg i eurozonen med i gennemsnit 1,6 procent. I EU var de på 1,9 procent. Økonomisk svagt udviklede lande som Rumænien fører an med lønstigninger. I gennemsnit steg lønningerne med 8,6 procent i første kvartal i Rumænien, 8,0 procent i Estland og 5,4 procent i Tjekkiet.
De danske lønomkostninger blev opgjort til at være steget med 1,3 procent.
Kilde: fagligt.eu