Den europæiske drøm om samhørighed og fælles udvikling er langt væk, når det kommer til velstanden i de forskellige lande. Forskellen mellem nord og syd, øst og vest er stadig betydelig mere end 50 år efter EF oprettelse, snart 25 år efter murens fald og ti år efter, tidligere østlande kom med i EU.
Borgerne i Nordeuropa har stadig en lagt højere levestandard end borgerne i syd og i de østlige dele af EU. Målt i BNP per indbygger er Spanien og Italien en smule under gennemsnittet i EU, mens Luxembourg er oppe på 271 procent af gennemsnittet og en gruppe med Østrig, Irland, Holland og Sverige omkring 30 procent over gennemsnittet. Danmark er i gruppe med Tyskland, Belgien og Finland med 15-25 procent over gennemsnittet og Frankrig og Storbritannien omkring 10 procent. Derefter går det nedad, viser en opgørelse fra Eurostat.
Italien og Spanien ligger på 98 og 97 procent, mens Malta, Slovenien, Tjekkiet, Slovakiet, Grækenland og Portugal er mellem15 procent og 25 procent under gennemsnittet. De tre baltiske lande, Polen og Ungarn er længere nede med et gennemsnit på mellem 30 og 40 procent af det spanske.
I bund er Rumænien og Bulgarien, der er på under 50 procent af gennemsnittet.
Forskellene bliver mindre, hvis man ser på købekraften i landene. Men det er ført og fremmest mellem de rigere dele af EU, forskellen bliver mindre. Luxembourg kommer ned på 141 procent af gennemsnittet og Sverige, Tyskland, Østrig, Storbritannien og Danmark på mellem 115 og 121 procent.
I bunden ligger fortsat Rumænien og Bulgarien med under 50 procent af gennemsnittet.
Kilde: fagligt.eu