Det er en skrap aftale om kommunernes økonomi i 2014, regeringen og KL nu er enige om. Aftalen byder desværre ikke på et opgør med den skrappe budget- og regnskabssanktion på serviceområdet, der i flere år har skræmt kommunerne til at bruge milliarder mindre end aftalt.
Sådan lyder FTF’s vurdering af aftalen, der blev præsenteret torsdag. Kommunerne er stadig forpligtet af et anlægsloft, og den økonomiske hammer vil stadig falde, hvis landets 98 kommuner bruger for meget til den almindelige drift.
Kommunernes har næste år 230,5 milliarder kroner til serviceudgifter til områder som administration, skoler og ældrepleje. Til bygge- og anlægsområdet er der afsat 18 milliarder kroner.
Har tidligere brugt alt for få penge
Som hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte har FTF tidligere peget på, at det netop er på driften, at kommunerne har brugt milliarder mindre end aftalt.
"Vi er ikke glade for, at kommunerne stadig kan blive straffet og derfor nok endnu en gang vil træde alt for meget på den økonomiske bremse," siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.
"Vi har set, at der er blevet 30.000 færre offentligt ansatte på få år. Aftalen vil sikkert føre til underforbrug igen, og det vil gå ud over både vækst og beskæftigelse. Borgerne vil også kunne mærke det, når regeringen stadig holder kommunerne i for kort økonomisk snor," tilføjer hun.

Væk med overflødige regler
Et positivt element i torsdagens aftale er delene om, hvordan de kommunale arbejdspladser slipper af med noget af det unødige bureaukrati og regler.
Aftalen betyder, at arbejdsmarkedets parter sammen med kommunerne kan blive enige om forenkling af regler.
"Det er positivt, at arbejdsmarkedets parter bliver taget med på råd. Det er den rigtige måde at finde holdbare løsninger på i arbejdet med at modernisere den offentlige sektor," siger Bente Sorgenfrey.
Samarbejdet rækker dog ud over dagens aftale. Som med regionsaftalen for kort tid siden har regeringen aftalt at sætte penge af til modernisering af den offentlige sektor. Pengene kan bruges af regionerne og kommunerne allerede nu.
I næste uge forventes arbejdsmarkedets parter på det offentlige område sammen med regeringen at indgå en aftale om principper for modernisering af den offentlige sektor.