EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, fastslog i dag, at der ikke er nogen vej uden om finanspolitiske stramninger og dermed besparelser i EU-lande. På Europa-Parlamentets samling i Strasbourg sagde Barroso i en debat om det kommende møde i Det Europæiske Råd, at EU har måttet lære den hårde vej, at vækst, der bygger på høj gæld, offentlig eller privat, simpelt hen ikke er bæredygtig.
Finanspolitisk konsolidering fortsætter og letter presset fra markederne, sagde José Manuel Barroso.

Reformer og tilpasninger til økonomierne vil fortsætte, men samtidig vil EU satse på at skabe job, forbedre de unges muligheder og også skabe bedre forhold for de små og mellemstore virksomheder. Det var allerede noget af det, EU-Kommissionen i sidste uge lagde op til i de anbefalinger til medlemslandene, der kommer op på Det Europæiske Råds møde om to uger.
José Manuel Barroso påpegede, at der allerede var gennemført politikker, der skabte job ikke mindst for de lande, der var ramt hårdest af krisen. Over 16 milliarder euro (120 milliarder kroner) var taget fra EU’s strukturfonde og kanaliseret ind i otte EU-lande som støtte til aktioner for de unge.
I Irland var der skabt uddannelse til 6.500 langtidsledige. I Slovakiet var der skabt 6.200 nye job og givet støtte til helt små virksomheder og SMV’ere. 70 millioner euro havde det kostet, og Socialfonden havde bidraget med halvdelen. I Portugal ventes det, at 90.000 unge og 4.500 SMV’ere vil få nytte frem til 2015 af et større initiativ.
Det største projekt er imidlertid i Grækenland, hvor EU bidrager med 571 millioner euro (små 4,3 milliarder kroner) til en særlig handlingsplan for de unge.
Dertil kommer den ungdomsgaranti, der er på vej for regioner, hvor ungdomsarbejdsløsheden er på over 25 procent. Barroso understregede, at Kommissionen arbejdede på, at det kommer i gang fra starten af næste år.
Jobskabelse var imidlertid afhængig af vækst. Vækst kræver investeringer, og Barroso påpegede, at der i de rammer for budgettet fra 2014-20, som Europa-Parlamentet blokerer, er lagt grunden til en vækstplan på næsten 1.000 milliarder euro. Barroso håbede, at den flerårige finansielle ramme hurtigt kunne vedtages.
Medlemslande spilder tiden
Fra medlemmerne af Europa-Parlamentet var der netop kritik af medlemslandene for ikke at leve op til solidariteten i EU og tænke nationalt. Lederen af den liberale gruppe, Guy Verhofstadt, angreb EU-lande for ikke at gennemføre bankunionen, men forhale arbejdet med diskussioner om et fælles tilsyn af bankerne og også et system, så banker kan lukkes. Medlemslandene ville ikke bare overdrage kompetencen til EU, som Verhofstadt ønskede det, men fastholder nationale løsninger.
Vi har sagt, at vi skal have et fælles afviklingssystem. Vi spilder nu tre år med diskussioner, sagde Guy Verhofstadt.
Han angreb også den tyske forfatningsdomstol, der i dag afslutter en høring om, hvor grænsen går for, hvad Den Europæiske Centralbank og redningsmekanismerne kan gøre for at redde eurozonen. Den liberale leder mente ikke, at det kunne diskuteres, om ECB gik ud over sit mandat.
Det er den tyske forfatningsdomstol, der går ud over sit mandat, mente Guy Verhofstadt.
En række andre talere rasede mod medlemslandene og mente, at de tænkte nationalt og på dem selv i stedet for Europas borgeres interesser. Medlemslandene sparer og også på beskæftigelsespolitikken. Derfor måtte strukturfondene havde flere penge. Ungdomspakken skulle ikke kun have seks milliarder euro, men 20 milliarder, lød det fra et medlem. Samhørighedsfondene styrkes, for det var solidaritet, EU byggede på.
Kilde: fagligt.eu