En tur på skolebænken. Det skal være vejen for dem, der er med til at uddanne fremtidens sygeplejersker, pædagoger og socialrådgivere.
I dag er det kun på de sundhedsfaglige uddannelser, at klinikvejlederne, som praktikvejlederne hedder her, skal lære at vejlede. Men det er kun 40 procent, der lever op til reglerne.
På pædagoguddannelsen har mindre end hver tredje (30 procent) lært at koble teori og praksis, blandt socialrådgivernes vejledere er det 20 procent, mens fem procent af praktikvejlederne på læreruddannelserne har lært at vejlede.
Selv om hver tredje praktikvejleder på pædagoguddannelsen er uddannet, så er der stadig mangler. Derfor anbefaler Følgegruppen for Pædagoguddannelsen i en rapport fra februar 2013, at alle praktiksteder skal have en formelt uddannet praktikvejleder.
Det skal der laves om på, mener FTF. Som hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte har FTF længe arbejdet med udvikling af uddannelserne på landets professionshøjskoler og erhvervsakademier.
Langt de fleste af medlemmerne i FTF’s organisationer kommer netop fra den slags uddannelser. En opgørelse viser, at 60 procent af alle med en videregående uddannelse kommer fra professionshøjskoler og erhvervsakademier.
Alle skal i praktik
Fælles for en fremtidig bygningskonstruktør, pædagog, socialrådgiver og sygeplejerske er, at alle skal i praktik som en del af uddannelsen. Derfor er det ifølge FTF’s formand Bente Sorgenfrey vigtigt at klæde vejlederne ordentligt på.
"Vejlederne er helt centrale for uddannelsen af fremtidens medarbejdere. De skal guide de studerende til at koble teori og praksis helt ude i den tætte kontakt med borgere og brugere. Derfor skal vi sikre, at de er klædt bedst muligt på til opgaven," siger Bente Sorgenfrey.
Hun forklarer, at en uddannelse af vejlederne vil give fremtidens socialrådgivere og pædagoger en bedre praktik. En uddannet vejleder vil hjælpe de studerende til en bedre forståelse af, hvad faget går ud på.
Vejlederne kan med en obligatorisk uddannelse i at vejlede blive bedre til at koble de mange ord fra lærebøgerne med praksis.
"På den måde kan vi blive endnu bedre til at tænke teori ind i praksis og omvendt. De studerende vil også kunne vende tilbage til den teoretiske del af uddannelserne efter endt praktik med input til undervisningen. Det samspil er vigtigt for udvikling af ny viden," siger FTF’s formand.
Mere end 5.000 flere skal uddannes
I dag bliver der uddannet cirka 1.300 vejledere om året.
FTF’s forslag betyder, at der fremover skal uddannes 5.400 ekstra hvert år for at leve op til behovet.
Ud over endnu bedre lærere, socialrådgivere og pædagoger vil de mange nye vejledere betyde noget for frafaldet.
En undersøgelse har vist, at oplevelsen af et dårligt praktikforløb får de studerende til at overveje at stoppe. En dårlig oplevelse i praktikken kan altså få nogle til at droppe studiet. Det håber Bente Sorgenfrey, at obligatorisk vejlederuddannelse kan lave om på.
"Vi regner med, at uddannelse kan åbne de nye praktikvejlederes øjne for, hvad de studerende lærer mest af," siger Bente Sorgenfrey.