Bankverdenen i London tordner fortsat mod forslag om at sætte loft over, hvor meget bankfolk kan modtage i bonusser. EU-Kommissionen ventes at komme med forslag senere på året, men i London hedder det allerede, at forslag kan blive mødt med sagsanlæg ved EU-Domstolen.
Bankernes bonusordninger bliver diskuteret i dag på et møde mellem EU-landenes økonomi- og finansministre. Er række ministre er for indgreb, men den britiske finansminister George Osborne vil igen tordne mod forslag. I London er det samtidig kommet frem, at Citys banker vil overveje alle skridt, der kan gå imod indgreb i bankernes ret til selv at bestemme interne forhold. Financial Times har set de råd, som et advokatfirma er kommet med til bankerne. Det hedder her, at indgreb vil stride mod EU-retten, da EU ikke kan regulere lønninger i medlemslande.
Bankfolk siger samtidig til BBC, at indgreb kan gå imod andre EU-mål som løntilbageholdenhed. Indgreb i bonusordninger kan ifølge bankfolkene føre til krav om betydelige lønforhøjelser, der vil smitte af til andre brancher.
At bankernes gigantiske bonusordninger er upopulære i befolkninger, viste imidlertid en folkeafstemning i Schweiz i weekenden. Et overvejende flertal på 68 procent af schweizerne var for, at aktionærer fik det sidste ord i spørgsmål om bonusser. Schweizerne finder også, at der skal være tilsvarende muligheder for at stoppe de faldskærme med gigantiske summer, som afgående eller direkte fyrede bankchefer i en række tilfælde modtager. Videre skal der hyppigt være valg af bankdirektører, efter schweizernes opfattelse.
I Holland er der allerede kommet regler for bonusordninger, efter Holland som et af de første lande løb ind i kriser for store banker. Det overvejes at stramme reglerne, så bonusser højst må udgøre 20 procent af årslønnen – hvor EU diskuterer en grænse på 100 procent.
Kilde: fagligt.eu