Den økonomiske forbedring lader vente på sig. Mens EU-lande skærer ned på budgetter, går store eurolandes økonomier tilbage, og flere og flere borgere mærker krisen. I årets sidste fire måneder oplevede nu også tyskerne, at der er tilbagegang i økonomien. Den europæiske økonomis motor viste et fald på hele 0,6 procent, mens kriselandene Italien og Spanien i endnu et kvartal havde fald i aktiviteterne og større fald end i de foregåede kvartaler. Tilbagegangen var på 0,9 procent i Italien og 0,7 procent i Spanien.

De økonomiske tilbageskridt er de største, siden Lehman Brothers kollapsede for fire år siden og gav startskuddet til den økonomiske nedtur i først og fremmest USA og Europa. Det ny tilbageskridt i Europa gav euroen et alvorligt stød, og den faldt med en procent i forhold til dollaren.
Den franske økonomi gik tilbage med 0,6 procent ligesom den tyske. Oplysningen fra Eurostat kommer kun en dag efter, at den franske premierminister, Jean-Marc Ayrault, på tv erkendte, at Frankrig ikke kan leve op til krav om, at underskuddet på budgettet holder sig under tre procent i år. Finansminister Pierre Moscovici lægger skylden for de franske problemer på krisepolitikken i EU. Det er dårlig timing, at alle lande skærer ned på budgetter på et tidspunkt, hvor der er økonomisk tilbagegang, mener Moscovici.
Det ventes ikke, at EU-Kommissionen lægger op til at straffe Frankrig for at bryde reglerne for eurosamarbejdet. EU-kommissær Olli Rehn sagde i går, at hvis væksten uventet går tilbage i et land, må det have bedre tid til at tilpasse økonomien. Kommissionen kommer senere på måneden med et økonomisk skøn over udviklingen i den europæiske økonomi og agter ikke at reagere, før der med analysen er et bedre overblik.
Nye grupper rammes af social nød
I forhold til året før er det franske nationalprodukt faldet med 0,3 procent, mens det tyske er gået op med 0,4 procent. I Grækenland var der tale om et fald på hele 6,0 procent og 2,7 procent Italien.
Mens krisen breder sig på ny, fører nedskæringspolitikkerne til yderligere polariseringer i samfundene med flere fattige.
En katolsk velgørende organisation, Caritas, siger på baggrund af studier i de mest udsatte lande, Grækenland, Portugal, Spanien, Italien og Irland, at samhørigheden og EU’s politiske legitimitet er i fare.
Især ældre tæller mange blandt dem, der ikke har nok til mad og bolig. Også medicin har flere og flere ikke råd til. Også børnefamilier er hårdt ramt af fattigdommen ligesom enlige mødre.
I en række tilfælde er Caritas i forbindelse med folk, der aldrig før har været i nød.
Kilde: fagligt.eu