Benhårde sparerunder med den økonomiske livrem strammet helt ind er ikke længere kuren mod økonomisk krise i landene i EU.
Den Internationale Valutafond (IMF) har længe kun benyttet sparekniven som middel og anbefaling til lande, der vil hjælpes ud af krisen. Men kniven er enten blevet sløv eller kan være et forkert redskab.
IMF er i hvert fald nu nået frem til, at skrappe sparekrav på ingen måde er en mirakelkur. Det skriver Politiken tirsdag. Tidligere har IMF sammen med EU krævet store offentlige besparelser for at låne penge til lande som Grækenland og Spanien.
I en ny rapport erkender to cheføkonomer fra organisationen nu, at der er begået fejl i udregningerne af gevinsterne ved økonomisk slankekur. Spareplanerne har hverken givet den vækst eller beskæftigelse, som regnedrengene forventede.
Faktisk har tilhængere af sparekursen ifølge den nye rapport i "væsentlig grad" regnet med en alt for lav stigning i arbejdsløsheden som følge af besparelser. Forventningerne til faldet i private investeringer og forbrug har også været alt for optimistiske.
Ledigheden slår ny rekord
Det blev bekræftet af dugfriske ledighedstal tirsdag. I november 2012 var ledigheden 11,8 procent i de 17 lande i EU, der har indført euro. Det er ny rekord. For alle 27 lande i EU var ledigheden 10,7 procent i november. Det var den også i oktober.
Ifølge Politiken giver rapporten fra IMF nu en bedre forståelse af, hvorfor valutafondens chef Christine Lagarde på det seneste har droppet den hårde retorik om spareplaner. Hun har blandt andet advaret mod for hurtige nedskæringer.
I FTF er den nye kurs fra IMF godt nyt. Som hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte som blandt andre lærere, bankansatte, pædagoger og socialrådgivere har FTF længe advaret mod det ensidige fokus på besparelser.
"Derfor er det en god nytårsgave, at IMF endelig er kommet på lidt bedre tanker. FTF har både herhjemme og via vores samarbejde i EU i lang tid efterlyst et større fokus på at få skabt job og vækst," siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey og tilføjer:
"Det kan være, at det nu bliver nemmere at få gang i de diskussioner, når selveste IMF ser ud til at have ændret kurs."