Er det mest alvorligt at brække et ben ved at falde ned fra et stillads eller at blive sygemeldt med stress af for stort arbejdspres? Regeringen sender nu et tydeligt signal i forhold til det dilemma: De to arbejdsskader er lige alvorlige.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen  har i dag fremlagt et forslag, som skal sikre ligestilling af myndighedernes indsats mod fysiske og psykiske arbejdsskader. Lovforslaget er en vigtig principiel anerkendelse af det psykiske arbejdsmiljø, mener FTF, som er hovedorganisation for blandt andre socialrådgivere, lærere, sygeplejersker og farmakonomer.
”Det psykiske og fysiske arbejdsmiljø er lige vigtigt, så derfor skal de to områder selvfølgelig også behandles lige alvorligt. Derfor er det et nødvendigt principielt lovforslag, som passer til de arbejdsmiljøudfordringer, der er på nutidens arbejdspladser. Det er  en anerkendelse af, at det er alvorligt at blive syg af sit arbejde”, siger formanden for FTF, Bente Sorgenfrey.
FTF har længe arbejdet for en ligestilling af de to områder. Hovedorganisationens seneste undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø har vist, at hver tiende får alvorlig stress af arbejdet, og at næsten en lige så stor andel bliver udbrændt. Det er en lille forbedring i forhold til 2006, hvor FTF gennemførte en tilsvarende undersøgelse. Desværre er der tale om museskridt og det på trods af, at der har været meget opmærksomhed på det  psykiske arbejdsmiljø gennem de seneste år.
”Fokus og opmærksomhed er ikke nok. Der skal handling til. Derfor skal regeringen have ros for nu at ville ændre loven, så myndighederne skal skride ind, når der er problemer med det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladserne”, siger Bente Sorgenfrey.
Beskæftigelsesministerens udspil består af i alt tre initiativer:

  • En principiel ændring af arbejdsmiljølovens formålsparagraf, der ligestiller fysisk og psykisk arbejdsmiljø
  • En ligestilling af Arbejdstilsynets afgørelsesmetode i forhold til det psykiske og det fysiske arbejdsmiljø
  • En målrettet tilsynsindsats