Et forslag fra EU-Kommissionen om løntilbageholdenhed i flere lande er skrevet helt om efter hård kritik. Det fremgår af de endelige anbefalinger, som EU-landene er enige om.
Kommissionen havde i de såkaldte landespecifikke anbefalinger lagt op til, at EU skulle opfordre blandt andre den svenske regering til at sørge for en lav lønstigning for svenske lønmodtagere i de næste par år.
Opfordringen til et slutdokument har fået hårde ord med på vejen af den svenske regering. I Danmark har FTF, der er hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte, bedt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om at få ændret anbefalingerne på EU’s topmøde i sidste uge.Det er ikke EU’s opgave at blande sig i spørgsmål om lønnen, har kritikken lydt.
Et århundrede uden indblanding
I Danmark og flere andre lande har politikerne i over 100 år holdt sig langt fra alle spørgsmål om løn. Det har været noget, arbejdsgivere og lønmodtagere har aftalt. Derfor skal kommissionen blande sig helt uden om den del af anbefalingerne til landene om at få styr på økonomien.
I kommissionens forslag blev Sverige blandt andet opfordret til at være mere fleksibel i forhold til lønnen. Det gælder især de lavtlønnede. Andre lande har fået anbefalet at fjerne dyrtidsreguleringen. Det vil sige, at lønnen bliver reguleret i forhold til prisstigningen.

Det gælder fx Belgien. I den endelige aftale er flere anbefalinger væk. Andre er dog fastholdt. Især svenskerne har arbejdet hårdt for at få bemærkningerne om løn ud. Og det er lykkes.
Belgien var utilfreds med, at anbefalingerne om fjernelsen af dyrtidsreguleringen stadig var et forslag. Den belgiske erhvervsminister har dog klart sagt, at det ikke er noget, EU skal blande sig i.