Danskernes psykiske arbejdsmiljø har det elendigt. Det viser nye tal fra Arbejdsskadestyrelsen. På bare fem år anmelder 15 procent flere en psykisk sygdom til styrelsen i håb om at få erstatning.

I 2006 var der 2990 anmeldelser, mens tallet i 2011 var steget til 3486. Der er stadig et kæmpe problem med det psykiske arbejdsmiljø. Og der bliver gjort alt for lidt for at tage det alvorligt.
Sådan lyder vurderingen fra FTF’s formand Bente Sorgenfrey. Som hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte – herunder lærere, pædagoger, bankansatte og sygeplejersker – har FTF mange eksempler på, hvor dårligt det psykiske arbejdsmiljø har det.
"Vi kan se en voldsom stigning i antallet af anmeldelser, og det bliver vi nødt til at tage seriøst. Der er virkelig nogle problemer på arbejdspladserne."
Det går trægt med det psykiske arbejdsmiljø
Udover den nye opgørelse fra Arbejdsskadestyrelsen har FTF netop gennemført en kæmpe kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø.

Den viser også, at udviklingen går alt for langsomt, når det gælder om at forbedre det psykiske arbejdsmiljø.
"Alle undersøgelser peger i samme retning. Cirka hver tiende dansker føler sig meget stresset. Så vi bliver nødt til at få gjort noget ved et arbejdsmarked, hvor det psykiske arbejdsmiljø er virkelig hårdt for mange," siger Bente Sorgenfrey.
Ikke store ændringer
Hun undrer sig over reaktionen på en ny undersøgelse fra Rockwool Fonden. Den viser blandt andet, at næsten det samme antal mænd og kvinder altid eller næsten altid føler sig stressede i 2008/2009 som i 2001.

Tallene har ikke ændret sig, selv om der har været fokus på problemet i over 10 år. 11 procent af de danske kvinder og syv procent af de danske mænd er stadig alvorligt stressede.
"Det er et tegn på, at indsatsen ikke har den ønskede effekt," siger Bente Sorgenfrey og tilføjer:
"Det skyldes blandt andet, at det fysiske arbejdsmiljø bliver prioriteret langt højere end det psykiske arbejdsmiljø. Det gælder både på den enkelte arbejdsplads, men også Arbejdstilsynets indsats. Det bør der laves om på".
Behov for klar besked
Hun foreslår derfor, at politikerne prioriterer det psykiske arbejdsmiljø højt, når de om kort tid skal forhandle om målretningen af Forebyggelsesfondens midler på 350 millioner kroner om året.
"Samtidig ser FTF helst, at Arbejdstilsynet får flere og bedre redskaber til at sætte ind over for dårligt psykisk arbejdsmiljø," siger FTF-formanden.