De seneste ledighedstal fra marts 2012 viser, at der er ca. 52.000 langtidsledige i Danmark. Det svarer til, at 28 pct. af de samtlige ledige er langtidsledig.
Langtidsledigheden begyndte at stige kraftigt fra årsskiftet 2009 som følge af omslaget i dansk økonomi. I løbet af den to årige periode fra januar 2009 til januar 2011 steg langtidsledigheden med næsten 75 pct. til et niveau omkring 57.000 langtidsledige, jf. figur 1. Det gav sig udslag i, at de langtidsledige udgjorde en stigende andel af de ledige.
Inden for det seneste år har langtidsledigheden været svagt faldende og reduceret med knap 9 pct. Faldet i antallet af langtidsledige følger af, at ledigheden med få udsving har ligget på et stabilt niveau det seneste to år. Det har også betydet en faldende andel af langtidsledige.
Hovedparten af de langtidsledige er forsikrede ledige. Der var 42.000 forsikrede langtidsledige i marts 2012, mens knap 10.000 af de langtidsledige var jobklare kontanthjælpsmodtagere. Andelsmæssigt er der dog ikke stor forskel mellem de to grupper. I marts 2012 var 28 pct. af de forsikrede ledige langtidsledige. For de jobklare kontanthjælpsmodtagere drejede det sig om 29 pct.
Både forsikrede og jobklare kontanthjælpsmodtagere har oplevet stigende langtidsledighed under den økonomiske krise. Væksten i antallet af langtidsledige har været størst for de forsikrede. Siden efteråret 2010 har antallet af langtidsledige kontanthjælpsmodtagere ligget på et konstant niveau på ca. 10.000 langtidsledige. Antallet af forsikrede langtidsledige er faldet i løbet af det seneste år.
Langtidsledighed på FTF-området
De seneste opgørelser viser, at der er ca. 2.800 langtidsledige på FTF-området. På FTF-området begyndte langtidsledigheden at vokse fra marts 2009. Stigningen i langtidsledighed på FTF-området startede dermed nogle måneder senere end blandt samtlige ledige.
Langtidsledigheden stiger fortsat markant på FTF-området. Det er i modsætning til det generelle udvikling, hvor antallet af langtidsledige har været faldende i det seneste år. Siden marts 2009 er antallet af langtidsledige på FTF-området vokset med næsten 400 pct. Inden for det seneste år er langtidsledigheden på FTF-området steget med 27 pct.
I starten var den voksende langtidsledighed på FTF-området især drevet af stigende langtidsledighed i FTF-A, der omfatter ledige finansansatte og bygningskonstruktører. I det seneste år er stigningen i langtidsledigheden i højere grad drevet af ledighedsudviklingen blandt pædagoger, folkeskolelærere og FTF-sundhedsuddannede bl.a. sygeplejersker.
Der er knap 1.500 langtidsledige i FTF-A i marts 2012, svarende til en 26 pct. af de ledighedsberørte. I samme måned var ca. 650 pædagoger og ca. 550 folkeskolelærer langtidsledige. Det svarer til hhv. 22 pct. og 24 pct. af de ledige.
Inden for de seneste år er langtidsledigheden på FTF-området steget markant i de FTF-faggrupper, der er rettet mod den offentlige sektor. Langtidsledigheden er øget med godt 75 pct. blandt FTF-sundhedsuddannede og 65 pct. blandt pædagoger. På lærerområdet er der blevet ca. 45 pct. flere langtidsledige på ét år.