En overenskomst er en aftale mellem lønmodtagere og arbejdsgiver ude på den enkelte arbejdsplads. En overenskomst fastlægger løn, arbejdstid, overarbejdstillæg og mange andre arbejdsforhold, der sikrer, at du/dine kolleger og din arbejdsgiver har den samme opfattelse af, hvad der er ret og pligt på arbejdspladsen.

I Danmark er der nemlig ikke en lov for mindsteløn.

I stedet er det din fagforening/fagforbund, der på dine og dine kollegers vegne forhandler om løn og andre arbejdsforhold. Fordelen er, at dem, der forhandler for dig og kollegerne, kender netop jeres fag.

Det er vigtigt med ordnede forhold på din arbejdsplads. Så ved du, hvad du kan regne med, når det gælder løn, ferie, barsel, pension, efteruddannelse og meget andet. Det sikrer overenskomsterne dig nemlig, og det er du sikker på med en OK-mærket fagforening.”

Lizette Risgaard, FH’s formand

En overenskomst er altså en kollektiv aftale, der dækker flere lønmodtagere inden for et bestemt fag. Det vil fx sige, at sygeplejerskerne på hospitalet har en overenskomst med ledelsen, smedene på den lokale maskinfabrik har en overenskomst med deres arbejdsgiver og lufthavnsoperatørerne i lufthavnen, der sørger for, at din kuffert kommer ombord i flyet, har en overenskomst. Alle overenskomsterne er forskellige men passer til det enkelte område.

Hvor mange arbejder under overenskomst og hvor tit forhandles?

På langt de fleste arbejdspladser i Danmark arbejdes efter en overenskomst, der er forhandlet på plads af FH’s fagforbund. Faktisk er omkring 4 ud af 5 lønmodtagere dækket af en overenskomst.

Overenskomster indgås normalt for en periode mellem to og fire år. Efter denne periode forhandles der igen. Offentligt ansatte og privat ansatte forhandler hver for sig. Fx handlede overenskomstforhandlingerne i 2018 om de ansatte i det offentlige, herunder lærere, sosuer, sygeplejersker mm.