For FH har det været vigtigt, at der sker et markant kvalitetsløft på tværs af uddannelserne, og det er den nye reform af erhvervsakademi- og professionsuddannelserne kommet i mål med. Partierne bag aftalen vil prioritere penge til blandt andet flere undervisningstimer, mere feedback, mere øvelsesbaseret undervisning og bedre praktik samt et særskilt løft af professionsuddannelserne på velfærdsområdet.

”Vi har længe presset på for et løft af professionsuddannelserne på velfærdsområdet. Det er uddannelser, der de senere år har kæmpet med udfordringer som faldende søgning og stigende frafald. Som samfund har vi ikke råd til at sætte velfærden over styr. Derfor er det afgørende, at netop de her uddannelser får ekstra fokus,” siger Morten Skov Christiansen. 

Ud over kvalitetsløftet kommer der også en ny professions-masteruddannelse, som skal skabe nye karriereveje inden for professionsfagene samt nye merit- og deltidsuddannelser, der giver mulighed for at passe et job ved siden af studiet. På erhvervsakademierne bliver der lagt op til spændende ændringer, f.eks. skal der udvikles nye treårige professionsbacheloruddannelser, og så lægger regeringen op til at understøtte adgangen til de tekniske erhvervsakademiuddannelser for den gruppe unge, der ikke har en teknisk eller faglært baggrund. Studieforberedende forløb i form af værkstedskurser – også kaldet praktikum – skal gøre det lettere for f.eks. unge med en gymnasial baggrund at gennemføre en teknisk erhvervsakademiuddannelse.

Og det giver ifølge Morten Skov Christiansen god mening.

”Det er vigtigt, at vores uddannelsessystem er fleksibelt og uden blindgyder. Med værkstedskurserne giver vi en stor gruppe unge bedre muligheder for at gennemføre den uddannelse, de har søgt ind på”.

Faglig udvikling hele livet

Det bekymrer imidlertid Morten Skov Christiansen, at prisen for et kvalitetsløft til dels kommer i form af kortere grunduddannelser. FH-formanden lægger samtidig vægt på, at der med aftalen bliver skabt nye muligheder for uddannelse, sporskifte og faglig udvikling gennem hele arbejdslivet.

”FH har kæmpet hårdt imod regeringens forslag om at forkorte grunduddannelserne – og det er der delvist blevet lyttet til. Jeg havde selvfølgelig helst set, at afkortning slet ikke var en del af aftalen. Det er derfor ekstra vigtigt, at der bliver leveret på løfterne i aftalen om fri efteruddannelse og faglig udvikling. Det kommer vi til at holde regeringen op på.” siger Morten Skov Christiansen.

En stærkere uddannelsesvej

Reformen af professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne er med til sammen med aftalen om den nye EPX-uddannelse at styrke den erhvervs- og professionsrettede uddannelsesvej. Et meget vigtigt resultat, hvis du spørger FH’s formand, Morten Skov Christiansen.

”Uden stærke ungdomsuddannelser får de unge ikke de rigtige forudsætninger for at fortsætte på en videregående uddannelse. Og uden gode grunduddannelser og efteruddannelsesmuligheder mister vi kompetencer og færdigheder, der er afgørende for et godt og rigt arbejdsliv. Derfor er jeg glad for den aftale, regeringen og aftalepartierne har landet i dag.”

Reformen af professionsbachelor- og erhvervsakademierne implementeres gradvis frem mod 2030.

Læs også her: Uddannelses- og Forskningsministeriet