Danmark har en selskabsskat på 22 procent.

Det placerer os på niveau med Norge og tæt på de øvrige nordiske lande.

På baggrund af data fra OECD viser en ny AE-analyse, at Danmark har en lavere effektiv selskabsskattesats end mange andre lande. Den gennemsnitlige effektive selskabsskat i Danmark ligger på 20,4 procent, hvilket placerer os på en 24. plads ud af 38 OECD-lande.

Flere politiske aktører har foreslået at sænke den danske selskabsskat for at styrke konkurrenceevnen. DI har nyligt foreslået sænkelse af selskabsskatten og Liberal Alliance foreslår at sænke den fra de nuværende 22 procent til 15 procent.

Men den danske konkurrenceevne er blandt de højeste i verden.

Bedst i EU

AE peger på, at Danmark ifølge den nyeste opgørelse fra IMD World Competitiveness Center, har den bedste konkurrenceevne i EU og den tredjebedste globalt ud af 67 undersøgte lande.

Samtidig er overskuddet på betalingsbalancen rekordstort, og det danske niveau af velstand er på et historisk højt niveau.

Det er mere oplagt at pege på vores veluddannede arbejdsstyrke som katalysator for konkurrenceevnen!

Frederik Olsen, AE analytiker

„Når Danmark er et af de mest konkurrencedygtige lande globalt set, skyldes det ikke skattesystemet, men vores sunde og fleksible arbejdsmarked med kompetente lønmodtagere og erhvervsdrivende.

Det er mere oplagt at pege på vores veluddannede arbejdsstyrke som katalysator for konkurrenceevnen,“ siger AE-analytiker Frederik Olsen.

Lempelser koster

Selskabsskattelempelser koster penge for statskassen, hvis man følger gængse regneprincipper.

De skal derfor finansieres gennem gæld, andre skatteindtægter, besparelser eller andre reformer for at kompensere for det tabte provenu, konkluderer AE i analysen.

Lavere selskabsskat koster penge. Og dem har vi brug for til at sikre ordentlig velfærd og et stærkt forsvar!"

morten skov

Om forslagene til at lempe selskabsskatten siger Morten Skov Christiansen, formand i FH:

„Selskabsskatten er allerede faldet fra 50 pct. i 80’erne til 22 pct. i dag og er lavere end i mange lande, vi sammenligner os med. Vi skal ikke deltage i et ræs mod bunden. Lavere selskabsskat koster penge. Og dem har vi brug for til at sikre ordentlig velfærd og et stærkt forsvar!“

Læs AE-analysen på ae.dk

Hovedkonklusioner i AE-analyse

Hovedkonklusioner i AE-analyse

  • Standardselskabsskattesatsen i Danmark ligger på 22 pct. ligesom i Norge. Satsen er kun marginalt højere end i Schweiz, Finland, Sverige og Island. Blandt vesteuropæiske lande har kun Irland en markant lavere selskabsskat på 12,5 pct.
  • Også målt på den effektive gennemsnitlige skattesats er Danmark med 20,4 pct. blandt lande med et lavt skattetryk på virksomheder. Effektive skattesatser giver et mere komplet billede af skatten på virksomheders overskud end standardskattesatsen, da de effektive skattesatser tager højde for fradrag og nedslag fra standardsatsen.
  • Det danske niveau for selskabsskat giver danske virksomheder en konkurrencefordel, mens lempelser af selskabsskat er dyre og ulighedsskabende. Den Internationale Valutafond (IMF) anbefaler sine medlemslande at øge selskabsskatten.

Kilde: ae.dk

LÆS HELE ANALYSEN