For at imødekomme arbejdskraftsmangel i visse sektorer har Kommissionen tidligere i år foreslået at oprette en ”EU Talent Pool” – en EU-jobportal. Her skal virksomheder via en elektronisk platform kunne rekruttere arbejdstagere fra lande udenfor EU – såkaldt tredjelandsborgere.

Ifølge Kommissionen skal det særligt være kvalificerede tredjelandsborgere inden for den digitale og grønne omstilling, der skal kunne oprette sig på platformen, men EU åbner også op for rekruttering af andre arbejdstagere lige fra smede og buschauffører til kokke eller tjenere

Det er frivilligt for medlemsstaterne at tilslutte sig den nye EU-talent-pool. For Danmarks vedkommende er forslaget ramt af retsforbeholdet.

Det er vigtigt, vi ikke bare tyer til import af billig arbejdskraft udenfor EU, når arbejdsgiverne i Europa skal rekruttere

Marianne vind, EP (S)

Dermed vil det ikke have en direkte virkning på det danske arbejdsmarked, men forslaget kan alligevel have en indirekte betydning, hvis tredjelandsborgere bliver udstationeret gennem andre EU-lande.

Nu skal forslaget så forhandles i Europa-Parlamentet. Det er Marianne Vind, der sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, der skal lede disse forhandlinger.

Lønmodtagere i Europa skal have gode vilkår – uanset hvor de kommer fra

På et møde d. 12. december præsenterede Marianne Vind sit forhandlingsoplæg. Her foreslog hun at ændre Kommissionens forslag på centrale punkter. Der er nemlig en risiko for, at forslaget, som det ser ud lige nu, vil medføre øget social dumping og misbrug af tredjelandsborgeres arbejdskraft, ifølge Vind.

“Det er vigtigt, vi ikke bare tyer til import af billig arbejdskraft udenfor EU, når arbejdsgiverne i Europa skal rekruttere. Vi skal først og fremmest sikre, at løn- og arbejdsvilkår får et solidt løft så jobsene bliver attraktive, samt at alle hænder på det europæiske arbejdsmarked kommer i spil.

I EU skal alle lønmodtagere have gode arbejdsvilkår, uanset hvor de er fra. Ellers risikerer vi, at EU Talent Pool bliver et Tinder for social dumping”, siger Marianne Vind.

For det første foreslår Vind, at arbejdsmarkedets parter skal spille en langt større rolle i styringen af EU Talent Pool.

Hvis Tesla i fremtiden bare kunne hyre udenlandsk arbejdskraft fra tredjelande via Talent Pool-platformen, så ville strejkeværktøjet miste sin værdi!

Marianne Vind, EP (S)

For det andet foreslår hun, at det skal være de enkelte medlemslande og ikke EU-kommissionen, som definerer, hvornår der er mangel på arbejdskraft. Det vil sikre, at medlemslandene – og dermed også arbejdsmarkedets parter – fortsat bevarer styringen over udviklingen på arbejdsmarkedet.

Vikarbureauer skal udelukkes

For det tredje skal vikarbureauer udelukkes fra platformen. Dette er for at sikre, at platformen kun bliver brugt til det, den er sat i verden for: nemlig at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.

For det fjerde skal arbejdsgivere, som er ramt af en arbejdskonflikt, udelukkes fra platformen, så længe konflikten står på. Der vil således ikke kunne rekrutteres strejkebrydere, som vi har set med Tesla i Sverige. Hvis Tesla i fremtiden bare kunne hyre udenlandsk arbejdskraft fra tredjelande via Talent Pool-platformen, så ville strejkeværktøjet miste sin værdi.

I FH støtter vi Marianne Vinds forslag og kamp for lønmodtageres rettigheder og gode arbejdsvilkår.