Som altid er slutningen af juli lig med forløsning for de mange, der har søgt ind på drømmestudiet. Lidt over midnat natten til fredag fik mere end 60.000 besked om, at de er blevet optaget på en videregående uddannelse.

”Først og fremmest skal der lyde et stort tillykke til de mange kommende studerende, som nu skal starte på en videregående uddannelse. Det er altid glædeligt, når så mange unge kommer i gang med en uddannelse, der skaber rammerne for deres fremtid på arbejdsmarkedet,” siger Nanna Højlund, der er næstformand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Det samlede optag af kommende studerende er stort set identisk med sidste år.

Det største studie lider største fald

Desværre fortsætter tendensen med, at færre søger ind på de store professionsuddannelser. Samlet falder optaget på lærer-, pædagog-, socialrådgiver- og sygeplejerskestudiet med fire procent, hvilket svarer til 422 færre kommende studerende end sidste år. Siden 2020 er det et fald på mere end 4.000 færre optagede.

”Det er en bombe under vores velfærd. Derfor haster det med at få vendt den her bekymrende udvikling. Det forudsætter, at vi investerer betydeligt i uddannelsernes kvalitet og faglighed, så de bliver attraktive for endnu flere unge og voksne,” fastslår Nanna Højlund.

Klart værst ser det ud for pædagogstudiet. Det bevarer sin status som landets største studie, men med et fald på hele 323 studerende. Det skaber stor bekymring i de fagforbund, der organiserer pædagoger.

Det er afgørende, at regeringens kommende reform af professionsuddannelserne tager højde for den faldende søgning til professionsuddannelserne

Nanna højlund, næstformand, fagbevægelsens hovedorganisation

”Færre pædagoger kommer til at presse arbejdsmiljøet. Det kommer til at give en negativ spiral, hvor vi ser, at det bliver mindre attraktivt at blive pædagog. Og det er det modsatte, vi har brug for,” siger BUPL-formand Elisa Rimpler til Information.

”Tillykke til de 3.645 nye studerende på pædagoguddannelsen, som vi hos Socialpædagogerne glæder os til at møde i verdens bedste fag. Den triste nyhed: Alt for få til at løse fastholdelses- og rekrutteringsudfordringen,” skriver Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, på X.

Ser frem mod reform

Også lærerne oplever et stort fald på 144 færre optagede end sidste år, hvilket svarer til et fald på seks procent.

”Det er selvfølgelig stærkt bekymrende for folkeskolen og for hele samfundet, at færre og færre vælger lærervejen – det går ud over elevernes trivsel og faglige udvikling. Og det sætter en tyk streg under behovet for, at vi som samfund investerer i lærernes hverdag og arbejdsmiljø,” udtaler Niels Jørgen Jensen, der er næstformand i Danmarks Lærerforening, i en pressemeddelelse.

Til gengæld har uddannelserne til sygeplejerske og socialrådgiver fået små stigninger i optaget, men det sker efter flere år med fald, så det samlede billede af de store professionsuddannelser er en klart nedadgående tendens, som fortsætter i år. Og det lægger kun endnu mere pres på den reform af området, regeringen er på vej med i efteråret, siger Nanna Højlund.

”Det er afgørende, at regeringens kommende reform af professionsuddannelserne tager højde for den faldende søgning til professionsuddannelserne – men også for det alt for høje frafald blandt dem, der begynder på uddannelserne og endelig at alt for mange nyuddannede forlader fagene igen,” siger hun.