Eurofound har undersøgt, hvordan købekraften hos mindstelønsmodtagere ser ud til at udvikle sig som følge af stigninger i lovfastsatte mindstelønninger mellem januar 2022 og januar 2023.

I undersøgelsen indgår de EU-medlemsstater, der har lovfastsatte mindstelønninger. Med den danske model har vi ikke lovfastsatte mindstelønninger, og derfor er vi ikke en del af undersøgelsen.

FH Mener

FH Mener

Det er nødvendigt at kompensere de lønmodtagerfamilier, der mærker prisstigningerne i et travlt familie- og arbejdsliv. Købekraften har været hårdt ramt, og derfor finder vi det helt naturligt med en lønfremgang.

Det fremgår af rapporten, at for de fleste medlemsstater ser stigninger i mindstelønnen mellem januar 2022 og januar 2023 ikke ud til at medføre en stigning i mindstelønsmodtageres købekraft.

Det er på trods af, at stigninger i lovfastsatte mindstelønninger har nået et rekordhøjt niveau.

Forvent yderligere nedgang i købekraften

Da inflationen antages at fortsætte, kan der forventes en yderligere nedgang i købekraften hos mindstelønsmodtagere. Hvis denne nedgang skal undgås, vil det kræve yderligere stigninger i mindstelønnen.

I rapporten er det beskrevet, at fagforeninger i de fleste lande har kæmpet for, at inflationen skulle tages i betragtning i højere grad.

Derimod argumenterede arbejdsgiverne for forsigtighed for ikke at overbelaste lønomkostningerne.

I FH mener vi, at det er nødvendigt at kompensere de lønmodtagerfamilier, der mærker prisstigningerne i et travlt familie- og arbejdsliv.

Købekraften har været hårdt ramt, og derfor finder vi det helt naturligt med en lønfremgang.

Eurofound: Minimum wage hikes struggle to offset inflation

Eurofound: Minimum wage hikes struggle to offset inflation

As the EU economy advanced its recovery following the pandemic, the high rate of inflation throughout 2022 meant that wage setting actors made their decisions under a cloud of uncertainty. While nominal increases in statutory minimum wages reached an all-time high, minimum wage workers in most countries saw their purchasing power decline or just about compensated at the beginning of 2023, based on preliminary harmonised inflation figures.

With inflation expected to persist, a further depreciation of minimum wages in real terms can be expected in most Member States, as only a few foresee additional increases in 2023.

Læs hele rapporten her!