Tirsdag formiddag lancerede en samlet fagbevægelse hjemmesiden bevarstorebededag.dk, hvor man kan skrive under på, at helligdagen skal bestå.

Interessen for at skrive under var så stor, at den også tiltrak opmærksomhed for hackere, som i løbet af aftenen iværksatte et såkaldt flooding-angreb, der har til formål at chikanere kampagnen med falske underskrifter.

Den store opmærksomhed omkring underskriftsindsamlingen har været overvældende, og det har desværre betydet, at nogle gerne vil ødelægge den. Det får de ikke lov til!

Michael jacobsen, direktør i FH

Det betød også, at antallet af underskrivere i en periode eksploderede, og vi måtte fjerne den løbende tæller. Vi melder derfor fremadrettet antallet af underskrifter ud i runder.

Vi opdagede selv fejlen i vores løbende monitorering, og beklager selvfølgelig for fejlen på siden i den periode, hvor angrebet pågik, og at der dermed blev sat spørgsmålstegn ved den vigtige folkebevægelse.

Vi vil desuden anmelde hændelsen til politiet.

Data er sikker og underskriftindsamling fortsætter

Helt centralt er det, at data på intet tidspunkt har været kompromitteret, og at indsamlingen fortsætter ufortrødent, samt at rigtige underskrifter ikke er gået tabt.

“Vi har taget det her angreb meget alvorligt, og vi fortsætter løbende overvågning og foretager en lang række tests og kontroller for mistænksomme mønstre og indtastninger for at øge validiteten.

Den store opmærksomhed omkring underskriftsindsamlingen har været overvældende, og det har desværre betydet, at nogle gerne vil ødelægge den. Det får de ikke lov til”, garanterer Michael Jacobsen, der er direktør i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Nogle brugere har spurgt, om man kan skrive sig op flere gange. Databasen fjerner automatisk dupletter, så det kun er unikke indtastninger.

Det er normalt for underskriftindsamlinger af denne type – modsat eksempelvis borgerforslag – at der foretages en kontrol efter, at man har skrevet under.

Det er naturligvis helt afgørende, at man kan stole på underskriftindsamlingen.

Vores set-up blev nok lidt overvældet af den massive strøm af mennesker, som skrev under i går. Men det er vigtigt, at underskriftindsamlingen er troværdig, især fordi det er så vigtig en folkesag, understreger Michael Jacobsen.

Spørgsmål og svar

Spørgsmål og svar

Kan FH på nuværende tidspunkt garantere, at antallet af underskrivere er reelt?

Vi kan garantere, at antallet på hjemmesiden som minimum er korrekt. Måske der endda lige nu er endnu flere.

Er underskriveres data blevet lækket eller kompromitteret?

Nej. Hackerangrebet forsøgte at oversvømme vores underskriftindsamling, hvor en eller flere personer med komplekse hackermetoder forsøgte at belaste hjemmesiden. Der var ikke tale om et angreb på den data, der allerede var lagret på hjemmesiden.

Hvad gør FH fremadrettet for at sikre underskriftindsamlingen?

Vi har løbende overvågning og foretager en lang række tests og kontroller for mistænksomme mønstre og indtastninger. Desuden har vi fjernet den løbende tæller af underskrifter, så nye angreb eller koordineret snyd ikke kan ødelægge vores underskriftindsamling.

Hvordan kan det gå så stærkt? Det virker utroværdigt!

Vi er overvældet over opbakningen, men man skal nok også tage i perspektiv, at fagbevægelsen er medlemsorganisationer. I går blev der koordineret sendt rigtig meget kommunikation ud i FH’s medlemsorganisationer, og de melder om rekordstor opbakning. FH’s 65 medlemsforbund har i alt 1,3 millioner medlemmer og kan derfor nå mange personer på kort tid.

Hvad gør I for at sikre, at folk ikke bare skriver ind mange gange med forskellige mailadresser?

Vi kan aldrig gardere os 100% mod snyd. Men vi har løbende dataanalytikere til at overveje og validere data ud fra adfærdsmønstre og vil derfor opfange langt størstedelen af forsøg på snyd. Det er i øvrigt den samme måde de fleste andre underskriftsindsamlinger fungerer på.