VM i fodbold er netop fløjtet i gang i Qatar, og Fagbevægelsens Hovedorganisation har i den anledning sammen med 34 andre faglige hovedorganisationer fra hele verden skrevet under på en erklæring, der opfordrer til at bevare presset på styret i Qatar. 

Det, vi er vidner til, er ganske enkelt grotesk. Migrantarbejdere bliver udnyttet, er retsløse og arbejder under slavelignende forhold. Det er vigtigt, at presset på Qatar ikke stopper, når VM i fodbold er ovre!

Lizette RisgaarD

”Hele verdens øjne hviler nu på Qatar, og det, vi er vidner til, er ganske enkelt grotesk. Migrantarbejdere bliver udnyttet, er retsløse og arbejder under slavelignende forhold. Det er vigtigt, at presset på Qatar ikke stopper, når VM i fodbold er ovre. Vi skal fastholde opmærksomheden på Qatar og andre regimer, der ikke overholder grundlæggende menneskerettigheder,” fastslår Lizette Risgaard, formand for FH.

Opret et center for migrantarbejdere

I erklæringen udtrykker organisationerne dyb bekymring for migrantarbejderes forhold i Qatar og opfordrer til, at styret gør langt mere for at gennemføre arbejdsreformer og respekterer retten til at organisere sig.

Migrantarbejdere udgør 89 procent af befolkningen i Qatar, men har ingen demokratisk stemme og bliver konsekvent undertrykt og udnyttet.

Centret skal være med til at sikre, at migrantarbejderne har en stærk stemme

Lizette RIsgaard

Konkret opfordrer de 35 organisationer til oprettelsen af et permanent center for migrantarbejdere, som skal styres af deres egne repræsentanter.

“Centret skal være med til at sikre, at migrantarbejderne har en stærk stemme. Deres repræsentanter skal kunne forhandle vilkår med styret og arbejdsgivere for at sikre bedre arbejdsvilkår. Også når lyset er slukket efter VM-finalen i fodbold,” siger Lizette Risgaard. 

GLOBAL LABOUR STATEMENT ON THE PROTECTION OF MIGRANT WORKERS IN QATAR AFTER THE 2022 FIFA WORLD CUP

International trade unions hereby raise serious concern about the situation of migrant workers in Qatar, whose fundamental rights are denied as they face serious challenges in seeking justice, compensation, and protections from the new labour laws against unscrupulous employers, and as the 2022 FIFA World Cup starts. Migrant workers in Qatar and across the Gulf Cooperation Countries (GCC) are considered to account for over 90 per cent of the workforce in the private sector – the majority of being temporary and subject to more precarious situations.

Global labour movements recognise progress made by the International Trade Union Confederation and the Global Union Federations since the award of the 2022 FIFA World Cup to Qatar, in particular the reform of the kafala sponsorship system; the introduction of a non-discriminatory minimum wage; and the establishment of a labour justice system.

However, we, the undersigned, express with deep concerns that there are serious shortcomings with the effective implementation and enforcement of labour reforms and law. In the absence of trade union rights and mechanisms to address injustices, the abuse and exploitation of migrant workers by unscrupulous employers will continue. 

We reiterate that respect for worker rights depend on good enforcement from above, but also on the organisation of workers from below. Only their participation in the reform implementation will ensure future sustainability, as migrant workers will continue to be part of Qatar’s labour force and economy even after the World Cup.

Hence, we see the need to speak out and use the leverage of the FIFA World Cup Qatar 2022 to keep the attention and further support migrant workers during and after the tournament. It is the task of trade union movement, the ITUC and the global unions to build on progress made and further additional union-led initiatives, such as the Migrant Workers’ Centre, to promote the full realisation of migrant workers human and trade union rights, in anticipation, during and after the tournament.

THEREFORE, the global labour movements hereby signing on call on the ITUC to support the proposal to the Qatar Authorities and FIFA to recognize and support the establishment of a Migrant Workers’ Centre run by migrant workers’ representatives as a vital contribution to realising the rights, improving the conditions, giving agency, and amplifying the voice of migrant workers long after the Games are over.

Melbourne Australia, November 21nd, 2022

Signed on by representatives of:

LO Norway

SENTRO Philippines

FFW Philippines

KMU Philippines

DGB Germany
UNIO Norway

FNV Netherlands

CGIL Italy

LO Sweden

CSC Belgium

BSRB Iceland

FGTB Belgium

FH Denmark

OGB Austria

Turk-IS Turkey

KESK Turkey

SAK Finland

KSBSI Indonesia

TCO Sweden

CS Panama

STTK Finland

YS Norway

CONUSI Panama

CUT Brazil

ASI Iceland

CISL Italy

TUC UK

SAFTU South Africa

Saco Sweden

ZCTU Zimbabwe

KCTU South Korea

UIL Italy

BFTUC Bangladesh

Bahrain Trade Unions (GFBTU)

CLC Cambodia

Fiji Trade Union Congress