I sidste uge kunne Berlingske viderebringe Cepos’ sædvanlige budskab om, at det ikke kan betale sig at arbejde. Og onsdag blæste Berlingske så selv til kamp for en lavere kontanthjælpssats i lederspalten.

Problemet er bare, at tallene ikke stemmer overens med virkeligheden.

Det gør de ikke, fordi Cepos ønsker at tegne et karikeret billede af forskellen på at være på kontanthjælp og i beskæftigelse. Til det formål opstiller Cepos to scenarier, hvor kontanthjælpsmodtageren enten kan forblive på kontanthjælp eller komme i job til den absolut lavest eksisterende løn på arbejdsmarkedet. Der er rigtig mange problemer ved den tilgang.

For det første har Cepos ikke engang gjort sig den umage at sætte sig ind i overenskomsterne. Cepos forudsætter, at man som ”kassedame” tjener godt 21.000 kroner om måneden. Det er rigtigt, at minimallønnen på butiksområdet ligger på det niveau – men når man regner pension, ferietillæg, fritvalgsordning mv. med, er lønnen nærmere omkring 24.000 kroner.

Og på butiksområdet sikrer overenskomsterne typisk genetillæg – så er månedslønnen nærmere 26.000 kroner.

For det andet er det ikke normalt at befinde sig nederst i lønhierarkiet gennem hele arbejdslivet. En analyse fra Beskæftigelsesministeriet har tidligere vist, at langtidsledige kontanthjælpsmodtagere, der kommer i job, i gennemsnit stiger 12,5 procent i løn i løbet af blot to år.

Når vi kigger i lønstatistikkerne, står det også klart, at virkelighedens lønninger for FH-arbejdere ligger markant højere end Cepos’ minimalforudsætninger. Medianlønnen for en privatansat FH-arbejder er cirka 250 kroner i timen, mens Cepos beregningsforudsætning er 133,5 kroner.

For det tredje overser Cepos de helt åbenlyse begrænsninger, man møder som kontanthjælpsmodtager. Man må ikke have en formue (inklusiv for eksempel friværdi i bil) på over 10.000 kroner, der er gensidig ægtefælleforsørgerpligt, og man har pligt til at deltage i aktivering, registrere ansøgninger med videre. Det er ikke noget luksusliv.

Skulle vi ikke én gang for alle aflive myten om, at kontanthjælp er et liv i sus og dus, og at det ikke kan betale sig at arbejde. Det er et karikeret billede, som er meget langt fra virkeligheden.

Det er helt fair, at Cepos og Berlingske har et politisk ønske om at sænke ydelserne. Men det er useriøst at pakke det ind i en fortærsket myte i stedet for at bekende fordelingspolitisk kulør: Man vil hellere have lavere top- og aktieskat end et ydelsessystem, der tager hensyn til landets fattigste børn.

Indlægget er skrevet af FH’s cheføkonom Jonas Schytz Juul og økonom i FH, Morten Aastrup Jørgensen og er bragt i Berlingske d. 13. juli 2022.