Fra på mandag bliver der skruet op for blusset i Arbejdstilsynet, der er med til at sikre, at vores arbejdsmiljø ikke gør os syge, og at arbejdsgiverne overholder reglerne. Det betyder, at man går fra at have kørt med 1/3 kapacitet i Arbejdstilsynet pga. corona, til nu at være oppe på knap 2/3 af det normale.

Jeg er rigtig glad for, at politikerne har lyttet til vores kritik, for i denne coronatid er Arbejdstilsynet måske vigtigere end nogen sinde før.

Morten Skov

”Jeg er rigtig glad for, at politikerne har lyttet til vores kritik, for i denne coronatid er Arbejdstilsynet måske vigtigere end nogen sinde før,” siger næstformand i FH, Morten Skov.

”Vi skylder de mange tusinde lønmodtagere, som går på arbejde under coronaepidemien, at de har et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Derfor er det godt, at Arbejdstilsynet kommer tilbage og fører tilsyn. Men det er også vigtigt og af afgørende betydning for vores samfund. For hvis ikke der kommer styr på smitterisikoen ude på arbejdspladserne, så risikerer vi øget nedlukning i stedet for genåbning,” fastslår Morten Skov.

Nok at tage fat på

I FH modtager man dagligt meldinger fra fagforeninger og tillidsvalgte, der er frustrerede over manglende værnemidler, over at rengøringen og den generelle hygiejne er mangelfuld, og over at mange arbejdsgivere ikke prioriterer de vigtige coronaretningslinjer. Så der er nok at tage fat på for tilsynet.Jeg er rigtig glad for, at politikerne har lyttet til vores kritik, for i denne coronatid er Arbejdstilsynet måske vigtigere end nogen sinde før

Det er ikke nok, at man kun åbner delvist op, når det drejer sig om noget så vigtigt som sikkerheden og sundheden på de danske arbejdspladser.

Morten Skov

Det er helt centralt, at Arbejdstilsynet nu vil føre tilsyn i de fleste brancher. Og det er fagbevægelsens håb, at tilsynet vil tage klager og henvendelser fra arbejdspladserne meget alvorligt.

”Vi ved, at når medlemmerne henvender sig til tilsynet, så er der i langt de fleste tilfælde noget om snakken”, understreger Morten Skov.

Stadig et stykke vej endnu

Tilsynet er en helt central aktør for at sikre en ordentlig og tryg genåbning i de kommende måneder. Derfor bør tilsynet også hurtigst muligt komme op at køre på fuldt blus, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

”Det er ikke nok, at man kun åbner delvist op, når det drejer sig om noget så vigtigt som sikkerheden og sundheden på de danske arbejdspladser. Ingen skal blive syge af at gå på arbejde, og med corona hængende over os, ligger der et kæmpe stykke arbejde i at skabe tryghed for medarbejderne,” siger Morten Skov.

Absurd argument

Samtidig køber han ikke argumentet om, at Arbejdstilsynets tilsynsførende ikke må være smittespredere, og at tilsyn derfor skal begrænses.

Det er jo absurd, at det på én og samme tid skulle være sikkert for medarbejderne at være på arbejdspladsen, men ikke sikkert nok til, at man kan føre tilsyn.

Morten Skov

”Det er jo absurd, at det på én og samme tid skulle være sikkert for medarbejderne at være på arbejdspladsen, men ikke sikkert nok, til at man kan føre tilsyn.  Det svarer lidt til, at man siger til politiet, at de ikke må rykke ud og se om, der sidder for mange samlet på Islands Brygge, fordi de så risikerer at smitte dem, der sidder der. Det giver ingen mening. Arbejdstilsynet er jo netop en samfundskritisk funktion på linje med politiet,” bemærker Morten Skov.